Smakosze.pl Porady Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Nigdy więcej nie popełnisz tego błędu
Canva / Wavebreakmedia

Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Nigdy więcej nie popełnisz tego błędu

28 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zastanawiacie się, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Odpowiedź jest jednoznaczna - biała skórka z pomarańczy jest prawdziwym skarbcem składników odżywczych. Dlatego choć zwykle męczycie się, by się jej pozbyć, tak naprawdę powinniście ją zjadać razem z owocem.

Niektóre osoby obierają pomarańcze wyjątkowo skrupulatnie. Pozbywają się nie tylko zewnętrznej twardej skóry, ale również białek skórki z pomarańczy. Przyjrzyjmy się dokładniej kwestii, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Fakty mogą Cię zaskoczyć.

Co zawiera w sobie biała skórka z pomarańczy i czy trzeba ją usuwać?

Biała skórka z pomarańczy to tzw. albedo . Jest gąbczasta i gorzkawa w smaku . Mimo tych niezbyt zachęcających cech, odpowiedź na pytanie, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy, brzmi "nie". Korzyści płynące z jej jedzenia są nieocenione .

Biała skórka z pomarańczy bogata jest w pektyny . Związki te wspomagają pracę jelit oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi . Są również odpowiedzialne za walkę z nadmiarem złego cholesterolu .

Spożyte przez nas pektyny w żołądku zaczynają pęcznieć . Dzięki temu zapewniają długotrwałe uczucie sytości . Albedo zawiera w sobie dużą ilość błonnika, który wspomaga przemianę materii oraz funkcjonowanie układu pokarmowego .

Biała skórka z pomarańczy wspomaga odporność organizmu . Cechę tę zawdzięcza bogactwu witamin A, C oraz P . Wszystkie te cechy jednoznacznie odpowiadają na pytanie, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy.

Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Jakie korzyści płyną ze spożywania cytrusów?

Cytrusy są smaczne i bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Biała skórka z pomarańczy to nie jedyna część owocu, którą warto jeść. Wiemy już, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Przyjrzyjmy się bliżej słodkiemu miąższowi.

Pomarańcze to owoce niskokaloryczne. Najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy C. Ten silny przeciwutleniacz chroni nasze komórki dzięki neutralizowaniu i usuwaniu szkodliwych wolnych rodników.

Oprócz witaminy C, pomarańcze bogate są również w potas, błonnik, cholinę, kwas foliowy i witaminę B . Owoce cytrusowe warto włączyć do swojej diety. Zachęcamy przy tym do przekonania się do jedzenia białej skórki z pomarańczy .

Dowiedz się, jak wybrać smaczne pomarańcze podczas zakupów . Znasz korzyści płynące z dodania soku pomarańczowego do kawy ?

Canva / daizuoxin
Canva / daizuoxin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy