Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Nigdy więcej nie popełnisz tego błędu
Zastanawiacie się, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Odpowiedź jest jednoznaczna - biała skórka z pomarańczy jest prawdziwym skarbcem składników odżywczych. Dlatego choć zwykle męczycie się, by się jej pozbyć, tak naprawdę powinniście ją zjadać razem z owocem.
Niektóre osoby obierają pomarańcze wyjątkowo skrupulatnie. Pozbywają się nie tylko zewnętrznej twardej skóry, ale również białek skórki z pomarańczy. Przyjrzyjmy się dokładniej kwestii, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Fakty mogą Cię zaskoczyć.
Co zawiera w sobie biała skórka z pomarańczy i czy trzeba ją usuwać?
Biała skórka z pomarańczy to tzw. albedo . Jest gąbczasta i gorzkawa w smaku . Mimo tych niezbyt zachęcających cech, odpowiedź na pytanie, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy, brzmi "nie". Korzyści płynące z jej jedzenia są nieocenione .
Biała skórka z pomarańczy bogata jest w pektyny . Związki te wspomagają pracę jelit oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi . Są również odpowiedzialne za walkę z nadmiarem złego cholesterolu .
Spożyte przez nas pektyny w żołądku zaczynają pęcznieć . Dzięki temu zapewniają długotrwałe uczucie sytości . Albedo zawiera w sobie dużą ilość błonnika, który wspomaga przemianę materii oraz funkcjonowanie układu pokarmowego .
Biała skórka z pomarańczy wspomaga odporność organizmu . Cechę tę zawdzięcza bogactwu witamin A, C oraz P . Wszystkie te cechy jednoznacznie odpowiadają na pytanie, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy.
Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Jakie korzyści płyną ze spożywania cytrusów?
Cytrusy są smaczne i bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Biała skórka z pomarańczy to nie jedyna część owocu, którą warto jeść. Wiemy już, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Przyjrzyjmy się bliżej słodkiemu miąższowi.
Pomarańcze to owoce niskokaloryczne. Najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy C. Ten silny przeciwutleniacz chroni nasze komórki dzięki neutralizowaniu i usuwaniu szkodliwych wolnych rodników.
Oprócz witaminy C, pomarańcze bogate są również w potas, błonnik, cholinę, kwas foliowy i witaminę B . Owoce cytrusowe warto włączyć do swojej diety. Zachęcamy przy tym do przekonania się do jedzenia białej skórki z pomarańczy .
Dowiedz się, jak wybrać smaczne pomarańcze podczas zakupów . Znasz korzyści płynące z dodania soku pomarańczowego do kawy ?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie wyrzucaj sałatki jarzynowej! Z niej i z makaronu zrobisz pyszne danie obiadowe
-
Ekspresowe roladki z tortilli. Najłatwiejsza przekąska na Sylwestra
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama