Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet

Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet

Kawa na zimno z sokiem pomarańczowym
canva/xMarshall

Po kawę zazwyczaj sięgamy rankiem, by się pobudzić. W ciepłe dni warto skusić się na chłodny napój bazujący na klasycznej małej czarnej. Dodając do niej soku pomarańczowego, uzyskamy naprawdę przyjemną kombinację, która pobudzi i orzeźwi jednocześnie. Jest prosta w przygotowaniu i wymaga tylko czterech składników. Spróbujecie?

Jeśli nie wyobrażacie sobie wypicia ciepłej kawy w upalny dzień, mamy dla was idealne rozwiązanie. Pachnący pomarańczami zimny napój kawowy na lodzie z pewnością skradnie wasze serca. Cudownie pobudza, orzeźwia i zachwyca smakiem. Skusicie się?

Przepis na doskonałą kawę z sokiem pomarańczowym

Składniki na jedną porcję:

  • około 60 ml świeżo zaparzonej kawy

  • 60 ml soku pomarańczowego

  • pół wody gazowanej

  • kostki lodu (opcjonalnie)

Jak zrobić orzeźwiającą kawę? Dodajcie sok pomarańczowy, a będzie idealna.

W dużej szklance umieszczamy lód. Wlewamy sok pomarańczowy wraz z wodą. Następnie powoli wlewamy kawę — tak, by płyny nie połączyły się od razu.

Najlepsze będzie świeżo zrobione podwójne espresso, ale przyrządzony metodą przelewową napar czy odcedzona zalewajka też się sprawdzą. Podajemy udekorowane plastrami owoców. Smacznego.

Wskazówka: zamiast wody gazowanej możecie wlać tonic. Napój będzie słodko-gorzki, co niektórym amatorom kawy może jeszcze bardziej przypaść do gustu.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczną kawę. Spróbujecie pełnego aromatu naparu z kardamonem albo doskonałej deserowej odsłony z dodatkiem lodów, a też będzie pysznie.

Kawa z sokiem pomarańczowym jest pyszna
canva/IvanZivkovic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu