Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce
Wiecie, jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Zadanie jest całkiem proste — wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce i jednej końcówce owocu. Gdy zauważycie charakterystyczną dziurkę, możecie śmiało kupować taką pomarańczę. Z pewnością nie zawiedziecie się na jej smaku.
Pomarańcze to zdaniem wielu osób najsmaczniejsze z cytrusów. Ich słodki smak jest doskonale przełamany kwaśnym. Są też bardzo soczyste, co rzeczywiście różni je od smacznego pomelo czy grejpfrutów.
Jednak oczywiście pomarańcza pomarańczy nie równa i nie każda ma idealny smak. Rzecz w tym, żebyśmy potrafili odróżnić te smaczniejsze owoce od mniej udanych. Ale już nasza w tym głowa. Przeczytajcie poniższe porady, a nigdy więcej nie będziecie mieć problemu z wybraniem smacznych pomarańczy.
Po czym poznać w sklepie smaczne pomarańcze?
Kupując pomarańcze, każdy ma nadzieję, że będą soczyste, słodkie i bez nadmiaru pestek. Jest jednak sposób na to, by być tego pewnym. Wystarczy przyjrzeć się skórce pomarańczy, a dokładnie jednej ich końcówce.
Jeśli z jednej strony pomarańcza będzie miała charakterystyczną dziurkę, przypominającą pępek, to możecie ją śmiało kupować. We wgłębieniu w skórce zauważycie jakby małe pęcherzyk. Będzie to druga nierozwinięta pomarańcza.
Właśnie takim pępkiem charakteryzują się pomarańcze odmiany Washington Navel uchodzące za najsmaczniejsze. W skrócie mówi się o nich Navel, co w języku angielskim oznacza właśnie „pępek".
Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając pomarańcze?
Smaczne pomarańcze charakteryzują się ładną, dobrze wybarwioną skórką. Powinna być wyraźnie pomarańczowa, bez skaz, plam i przebarwień. Jeśli na skórce zauważycie zielone fragmenty, możecie być pewni, że owoce nie będą zbyt słodkie. Nie dojrzały jeszcze w pełni, więc będą dość kwaśne.
Owoce powinny być dość ciężkie, co będzie oznaczało, że są soczyste. Wyczujecie różnicę, biorąc na dwie dłonie owoce podobnej wielkości. Zawsze wybierajcie ten cięższy. Zwróćcie też uwagę na to, by pomarańcze były jędrne i dość twarde. Jeśli ich skórka będzie luźna, miąższ raczej nie będzie soczysty.
Lepiej też wybierać owoce z płaskimi lub zaokrąglonymi końcówkami. Te o wystających końcówkach mają zwykle grubszą skórkę, a przecież nie chcemy płacić za coś, co raczej wyrzucamy.
Z naszego serwisu dowiesz się też, jak zrobić kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a także, co zrobić ze skórką z cytryny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt
Tani i szybki przepis na domowy izotonik. Doskonałe nawodnienie za kilka groszy
Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób
Źródło: haps