Smakosze.pl
pomarańcze

canva/Denira777

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

29 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie, jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Zadanie jest całkiem proste — wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce i jednej końcówce owocu. Gdy zauważycie charakterystyczną dziurkę, możecie śmiało kupować taką pomarańczę. Z pewnością nie zawiedziecie się na jej smaku.

Pomarańcze to zdaniem wielu osób najsmaczniejsze z cytrusów. Ich słodki smak jest doskonale przełamany kwaśnym. Są też bardzo soczyste, co rzeczywiście różni je od smacznego pomelo czy grejpfrutów.

Robert Makłowicz, majonez

Domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Niezawodny sposób na pyszny sos

CZYTAJ DALEJ

Jednak oczywiście pomarańcza pomarańczy nie równa i nie każda ma idealny smak. Rzecz w tym, żebyśmy potrafili odróżnić te smaczniejsze owoce od mniej udanych. Ale już nasza w tym głowa. Przeczytajcie poniższe porady, a nigdy więcej nie będziecie mieć problemu z wybraniem smacznych pomarańczy.

Po czym poznać w sklepie smaczne pomarańcze?

Kupując pomarańcze, każdy ma nadzieję, że będą soczyste, słodkie i bez nadmiaru pestek. Jest jednak sposób na to, by być tego pewnym. Wystarczy przyjrzeć się skórce pomarańczy, a dokładnie jednej ich końcówce.

Jeśli z jednej strony pomarańcza będzie miała charakterystyczną dziurkę, przypominającą pępek, to możecie ją śmiało kupować. We wgłębieniu w skórce zauważycie jakby małe pęcherzyk. Będzie to druga nierozwinięta pomarańcza.

Właśnie takim pępkiem charakteryzują się pomarańcze odmiany Washington Navel uchodzące za najsmaczniejsze. W skrócie mówi się o nich Navel, co w języku angielskim oznacza właśnie „pępek".

Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając pomarańcze?

Smaczne pomarańcze charakteryzują się ładną, dobrze wybarwioną skórką. Powinna być wyraźnie pomarańczowa, bez skaz, plam i przebarwień. Jeśli na skórce zauważycie zielone fragmenty, możecie być pewni, że owoce nie będą zbyt słodkie. Nie dojrzały jeszcze w pełni, więc będą dość kwaśne.

Owoce powinny być dość ciężkie, co będzie oznaczało, że są soczyste. Wyczujecie różnicę, biorąc na dwie dłonie owoce podobnej wielkości. Zawsze wybierajcie ten cięższy. Zwróćcie też uwagę na to, by pomarańcze były jędrne i dość twarde. Jeśli ich skórka będzie luźna, miąższ raczej nie będzie soczysty.

Lepiej też wybierać owoce z płaskimi lub zaokrąglonymi końcówkami. Te o wystających końcówkach mają zwykle grubszą skórkę, a przecież nie chcemy płacić za coś, co raczej wyrzucamy.

Z naszego serwisu dowiesz się też, jak zrobić kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a także, co zrobić ze skórką z cytryny.

pomarańcze

canva/Danny Smythe

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >
mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
Bób jada się ze skórką czy bez?

Produkty

Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

Czytaj więcej >