Smakosze.pl Porady Czy warto jadać pangę?
canva/pixelshot

Czy warto jadać pangę?

10 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Panga jest jedną z tańszych ryb dostępnych w naszych sklepach. Chętnie ją kupujemy, bo ma delikatny smak i zapach, a także niewiele ości. Z tego też powodu często jest podawana dzieciom. Czy jednak warto jadać pangę?

Większość osób wie, że panga to ryba pochodząca z Azji. Jednak tylko nieliczni mają świadomość, że nie jest to ryba morska, lecz słodkowodna. Na dodatek panga, która trafia do naszych sklepów, jest rybą hodowlaną, nie zaś żyjącą w naturalnych warunkach. To w dużym stopniu wpływa na jej wartość odżywczą.

Niestety panga, którą możemy kupić w naszych sklepach, jest rybą niskiej jakości. Porównywalną do hodowlanych kurczaków czy jaj z chowu klatkowego. Dlatego lepiej unikać jej kupowania i jedzenia.

Czy warto jadać pangę?

Azjatycka hodowla pangi niestety nie wygląda zachęcająco, a uzyskana z niej ryba jest niskiej jakości. Zbiorniki, w których żyją ryby, są przepełnione i zanieczyszczone. Oznacza to nie tylko brak dobrych warunków do bytowania zwierząt, ale też przekłada się na wartość odżywczą ich mięsa.

Pangi często są hodowane w klatkach. Nie mają więc możliwości swobodnego poruszania się i naturalnego pozyskiwania pokarmu. By szybciej rosły, karmi się je natomiast wysokoenergetycznymi paszami, co niestety nie jest korzystne dla naszego zdrowia.

W takich warunkach hodowlanych ryby rosną i rozmnażają się z udziałem różnych środków wspomagających. Stosuje się m.in.: hormony pobudzające rozmnażanie ryb, a także antybiotyki i inne medykamenty chroniące ryby przed chorobami.

Stawy, w których hoduje się pangę, są też mocno przepełnione. Powoduje to duże zanieczyszczenie zbiorników, co w połączeniu z niskimi warunkami sanitarnymi panującymi na ekonomicznych hodowlach, skutkuje dużym zanieczyszczeniem ryb. Panga odkłada w swoim mięsie m.in. metale ciężkie. Istnieje też niebezpieczeństwo, że może być zakażona pasożytami.

Niska jakość mięsa pangi

Mięso pangi hodowlanej nie ma tak wysokiej wartości odżywczej, jak większości ryb. Zawiera niewiele białka, kwasów Omega-3, wapnia, magnezu i witaminy D. Co prawda ma sporo witaminy B12, ale bez problemu można ją dostarczyć, jedząc mięso czy dobrej jakości ryby. Jest też dosyć tłusta, co jest rezultatem wysokoenergetycznej paszy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pangę sprzedaje się też zwykle mrożoną, glazurowaną. Oznacza to, że zawiera dużo wody. Po jej rozmrożeniu i przyrządzeniu okazuje się, że zostaje niewiele mięsa. W tym momencie upada też argument, że jest to tania ryba.

Na naszych stronach znajdziesz więcej informacji na temat ryb. Dowiedz się na przykład dlaczego warto jeść makrelę albo skąd biorą się ciemne plamy na rybach .

ryba zapiekana
ryba zapiekana

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zdrowie.wprost, poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy