Kawa umożliwia ogromnej części społeczeństwa na wydajne wstawanie po regenerującym śnie - kofeina pobudza i dostarcza sporej dawki energii. Łącząc napar z chili, uzyskuje się napój o jeszcze silniejszych właściwościach odchudzających i pobudzających. Dodatkowo smak takiej kawy będzie znacznie lepszy, a aromat przyjemniejszy.
Kawa sama w sobie ma intensywny smak, dzięki prażonym ziarnom, które uwalniają znacznie więcej aromatu. Można go jednak jeszcze bardziej podbić, dodając chili do gorącego naparu.
Chili wykazuje właściwości rozgrzewające, przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej, poprawiające pracę układu odpornościowego, bakteriobójcze oraz zmniejszające apetyt.
Jeśli jednak masz problemy z żołądkiem, lub cierpisz na jego nadwrażliwość, uważaj na ilość dodawanej przyprawy. Ma ona bowiem działanie drażniące na śluzówkę żołądka, co może wywoływać nieprzyjemny ból brzucha.
Przepis na kawę z chili
Składniki:
Podwójne mocne espresso z ulubionego gatunku kawy
pół łyżeczki chili w proszku
pełnotłuste mleko
cukier
cynamon
imbir
odrobina kakao
Bajecznie prosty przepis na zupę serową
CZYTAJ DALEJZacznij od zaparzenia intensywnego podwójnego espresso ze swoich ulubionych ziaren kawy. Przelej je do dużego kubka, który wcześniej został ogrzany gorącą wodą.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do kawy wsyp chili, odrobinę imbiru, szczyptę cynamonu oraz cukier (możesz pominąć cukier, jeśli kawę preferujesz bez cukru). Zamieszaj napój. Dolej do niego mleko, a na wierzchu oprósz niewielką ilością chili oraz kakao. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Ma-Ke, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH
Pytanie 1 z 6
Gramatka to:
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: blueberryroasters.pl