Smakosze.pl
Pasta z kurczaka

canva/Lawkeeper

Pyszna pasta na kanapki z mięsa po rosole

18 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Mięso z gotowania rosołu jest suche i niezbyt smaczne. Nie oznacza to jednak, że należy je wyrzucić. Można z niego bowiem bez większego wysiłku przyrządzić pyszną pastę do śniadaniowych kanapek.

W przepisie, który wam dziś prezentujemy, wilgoci wygotowanemu mięsu dodadzą nabiał i chrupiące orzechy włoskie. To niebagatelne połączenie podkręcamy świeżą natką pietruszki, dodając jej porcji żelaza. Spróbujcie koniecznie.

Pasta w smaku przypomina trochę pasztet z kurcząt. Z powodzeniem można ją zatem doprawić czosnkiem, który doskonale pasuje do tego mięsa. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem bogatym w ziarna, polana odrobiną oliwy smakowej np. paprykowej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na smaczną pastę kanapką z mięsa po rosole

Składniki:

  • rozdrobnione mięso z kury po ugotowaniu rosołu

  • 150 g białego serka do smarowania

  • 150 g mielonych orzechów włoskich

  • pęczek natki pietruszki

  • sok z ½ cytryny

  • kilka łyżek jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)

Brukselka zapiekana z serem

Brukselka zapiekana z serem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie:

Mięso rozdrabniamy w blenderze wraz z listkami natki pietruszki, serkiem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy zmielone orzechy i jogurt w ilości pozwalającej na uzyskanie niezbyt rzadkiej pasty.

Doprawiamy solą i pieprzem oraz rozdrobnionym ząbkiem czosnkiem i ostrą papryką, jeśli ich używamy. Smarujemy świeże pieczywo i zajadamy ze smakiem.

Sprawdź też inne pomysły na smaczne pasty kanapkowe. Szczególnie polecamy tę przyrządzoną z cukinii oraz jesienną z dyni i masła orzechowego z dodatkiem indyjskiej przyprawy curry.

Pasta mięsna w słoiczku

Pasta mięsna w słoiczku

Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: cookingforemily

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >