Prosty przepis na sernik z prażonymi jabłkami
Zarówno szarlotka, jak i sernik królują na polskich stołach w porze podwieczorku. A gdyby tak połączyć je w jednym cieście? Wypróbujcie nasz sernik z prażonymi jabłkami i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na smaczny sernik z prażonymi jabłkami
Podane ilości składników wystarczą do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki na masę serową:
1 kg półtłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
3 średnie jaja
2 białka
50 g masła
1 budyń waniliowy
150 g cukru pudru
Składniki do przygotowania prażonych jabłek:
1 kg kwaśnych jabłek np. antonówek
3 łyżki cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki do przyrządzenia kruszonki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Przygotowanie:
Zaczynamy od podprażenia jabłek. W tym celu obieramy je i dzielimy na ćwiartki, które pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, nie większą niż 2 cm. Jabłka możemy równie dobrze zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tak przygotowane jabłka wrzucamy na patelnię lub do garnka z grubym dnem i prażymy na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając je co jakiś czas drewnianą łyżką. Pod koniec smażenia dodajemy cukier i cynamon. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, możemy dodać do nich trochę maki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wilgoci.
W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiamy ciasto dłońmi. Powstałą kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas dalszego przygotowywania sernika. Masło roztapiamy na małej patelni. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza.
Do miski wkładamy zmielony w maszynce twaróg, wsypujemy jedną opakowanie proszku budyniowego i wlewamy przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy, tak aby uzyskać gładką masę.
W osobnej misce umieszczamy cukier puder, dodajemy do niego jaja oraz białka jaj, które zostały z przygotowania kruszonki. Składniki ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Powstały puch jajeczny przekładamy do naczynia z masą serową. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Na masę serową wykładamy uprażone wcześniej i przestudzone jabłka. Sernik pokrywamy kruszonką, ścierając schłodzoną kulę ciasta na tarce o dużych oczkach.
Formę umieszczamy troszkę niżej niż na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60-70 minut, do ładnego zarumienienia się kruszonki. Następnie wyłączamy piekarnik, a po około 5 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki pieca.
Zostawiamy sernik na 20 minut, po czym wyjmujemy go z piekarnika. Studzimy dalej na kratce — dzięki temu spód nie będzie wilgotny. Całkowicie chłodny wyjmujemy z formy i podajemy posypany cukrem pudrem. Wypróbujcie też inne nasze serniki. Tutaj znajdziecie recepturę na szybki sernik bez pieczenia. W tym artykule natomiast zdradzamy przepis na pyszny sernik bez dodatku cukru.
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana123
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje