Prosty przepis na sernik z prażonymi jabłkami
![Sernik z jabłkami na talerzu](https://images.iberion.media/images/1920/4_Z9_Fxo_C_Ho_P0wxy63_Dwi_I0_A_Sernik_z_jablkami_na_talerzu_bbf407fb8b.jpg)
Zarówno szarlotka, jak i sernik królują na polskich stołach w porze podwieczorku. A gdyby tak połączyć je w jednym cieście? Wypróbujcie nasz sernik z prażonymi jabłkami i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na smaczny sernik z prażonymi jabłkami
Podane ilości składników wystarczą do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki na masę serową:
1 kg półtłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
3 średnie jaja
2 białka
50 g masła
1 budyń waniliowy
150 g cukru pudru
Składniki do przygotowania prażonych jabłek:
1 kg kwaśnych jabłek np. antonówek
3 łyżki cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki do przyrządzenia kruszonki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Przygotowanie:
Zaczynamy od podprażenia jabłek. W tym celu obieramy je i dzielimy na ćwiartki, które pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, nie większą niż 2 cm. Jabłka możemy równie dobrze zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tak przygotowane jabłka wrzucamy na patelnię lub do garnka z grubym dnem i prażymy na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając je co jakiś czas drewnianą łyżką. Pod koniec smażenia dodajemy cukier i cynamon. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, możemy dodać do nich trochę maki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wilgoci.
W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiamy ciasto dłońmi. Powstałą kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas dalszego przygotowywania sernika. Masło roztapiamy na małej patelni. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza.
Do miski wkładamy zmielony w maszynce twaróg, wsypujemy jedną opakowanie proszku budyniowego i wlewamy przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy, tak aby uzyskać gładką masę.
W osobnej misce umieszczamy cukier puder, dodajemy do niego jaja oraz białka jaj, które zostały z przygotowania kruszonki. Składniki ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Powstały puch jajeczny przekładamy do naczynia z masą serową. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Na masę serową wykładamy uprażone wcześniej i przestudzone jabłka. Sernik pokrywamy kruszonką, ścierając schłodzoną kulę ciasta na tarce o dużych oczkach.
Formę umieszczamy troszkę niżej niż na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60-70 minut, do ładnego zarumienienia się kruszonki. Następnie wyłączamy piekarnik, a po około 5 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki pieca.
Zostawiamy sernik na 20 minut, po czym wyjmujemy go z piekarnika. Studzimy dalej na kratce — dzięki temu spód nie będzie wilgotny. Całkowicie chłodny wyjmujemy z formy i podajemy posypany cukrem pudrem. Wypróbujcie też inne nasze serniki. Tutaj znajdziecie recepturę na szybki sernik bez pieczenia. W tym artykule natomiast zdradzamy przepis na pyszny sernik bez dodatku cukru.
![Jabłka i ser na blacie](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1A2UG0oIgV3qUHUrz2eyp9/739cc55ea0614829400dd17698d37da1/Jab_ka_i_ser_na_blacie.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana123
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)