Smakosze.pl
Makrela

pixabay.com/monika1607

Dlaczego warto jeść makrelę?

2 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Makrela jest najbardziej popularna pod postacią wędzonej ryby - Polacy uwielbiają jej słony, dymny smak i delikatne mięso. Okazuje się, że makrela jest wyjątkowo zdrową rybą, którą warto jeść jak najczęściej. Pełno w niej nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka.

Makrela jest rybą, którą w Polsce kupuje się i jada najczęściej. Jej cena nie jest wysoka, zawiera wiele wartości odżywczych, a łatwa dostępność, wszak można znaleźć ją w praktycznie każdym sklepie, tylko zachęca do kupowania.

Choć makrela jest tłustą rybą morską, co można odczuć podczas jedzenia, zawiera głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Omega-3 bardzo korzystnie działa na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i wielu innych chorób serca. 

Co skrywa makrela?

Dla ludzi chcących zbudować silne mięśnie makrela idealnie się nadaje. Jest źródłem pełnowartościowego białka, w którym zawarte są między innymi aminokwasy (leucyna, izoleucyna, lizyna), których organizm człowieka nie wytwarza - trzeba więc dostarczać je wraz z pożywieniem.

W makreli można znaleźć sporą ilość minerałów, takich jak potas, magnez i fosfor, co  pozytywnie wpływa na kości, zęby i stawy. Magnez poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, z kolei potas obniża ciśnienie krwi i reguluje prace układu krwionośnego.

Bogactwo witaminy D

Witamina D w naszej części planety jest bardzo ważnym elementem. Choć wytwarzamy ją dzięki promieniom słonecznym, jej ilość nie jest wystarczająca. Witamina ta ma udział we wchłanianiu wapnia i fosforu w organizmie oraz mineralizacji kości. 

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Co więcej, witamina D działa immunomodulująco, przez co pomaga zachować dobrą odporność. Wygasza procesy prozapalne w ludzkim ciele, co zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych oraz chorób autoimmunologicznych, jak reumatyzm czy nieswoiste zapalenia jelit. 

Źródło: canva.com/Mykola Lunov

Makrela nie dla ciężarnych

Niestety, jak wiele innych produktów spożywczych, nawet makrela ma swoje minusy. Największym mankamentem tej ryby jest tendencja do kumulowania związków rtęci w jej ciele. Jednym z najgorszych jest metylortęć, która banalnie łatwo przenika barierę krew-łożysko, a także przechodzi do mleka matki. 

Metylortęć ma zdolność do kumulowania się w krwinkach i mózgu płodu, co wywołuje uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego. Agencja ds. Żywności i Leków zaleciła, aby ciężarne i karmiące piersią kobiety całkowicie wyeliminowały makrelę ze swoich diet.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl; twojezdrowie.rmf24.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Warzywa w końcu staniały

Produkty

Ceny warzyw na bazarach spadają

Czytaj więcej >
banan

Produkty

Czy można jeść banany z czerwonymi liniami w środku?

Czytaj więcej >

Produkty

Ceny lodów nie przestają szybować

Czytaj więcej >
Oszustwo na cebulę

Produkty

Nieudane oszustwo "na cebulę"

Czytaj więcej >

Produkty

Ogromne zmiany we wszystkich produktach. Unia Europejska już zdecydowała

Czytaj więcej >

Produkty

Niskie ceny sprzętów i akcesoriów kuchennych w Biedronce

Czytaj więcej >