Smakosze.pl Przepisy Czy z każdego mleka da się zrobić domowy twarożek? 1 rodzaj nie wchodzi w grę. Przypomnij sobie smak dawnego specjału
Canva / Elena_P

Czy z każdego mleka da się zrobić domowy twarożek? 1 rodzaj nie wchodzi w grę. Przypomnij sobie smak dawnego specjału

8 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie domowego twarożku nie jest trudnym zadaniem. Nie ważne, czy mieszkasz w małej miejscowości, czy też w centrum wielkiego miasta - taki twaróg jest w zasięgu Twoich możliwości. Jedynym, o czym musisz pamiętać, jest wybór odpowiedniego mleka.

Do przyrządzenia domowego twarożku najlepiej wykorzystać zsiadłe mleko. Powstaje ono w wyniku przechowywania mleka świeżego lub pasteryzowanego poza lodówką. Na twarożek zupełnie nie nadaje się mleko UHT. A to dlatego, że jest poddawane mocniejszej pasteryzacji, która pozbawia je wszelkich mikroorganizmów odpowiadających za zakwaszanie.

Domowy twarożek można zrobić z mleka słodkiego, zsiadłego lub z mieszanki obu. Twarożek z mleka słodkiego wymaga nieco więcej czasu, niż jego kwaśny odpowiednik. Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na domowy twarożek.

Przepis na domowy twarożek ze słodkiego mleka

Składniki:

  • 1,5 l tłustego mleka prosto od krowy lub świeżego (nie UHT)

  • 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego

Jak w prosty sposób zrobić domowy twarożek?

Mleko na domowy twarożek wlej do dużego garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu pilnując, aby go nie zagotować, ani nie przypalić . Kiedy mleko będzie już ciepłe, zmniejsz do minimum moc palnika .

Do mleka na domowy twarożek dolej kefir lub jogurt naturalny . Wymieszaj całość, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż zauważysz oddzielającą się na powierzchni niemal klarowną ciecz, czyli serwatkę .

Serwatkę znad twarożku zlej do czystego naczynia. Pozostałą zawartość garnka przełóż na sito wyłożone czystą gazą. Twarożek pozostaw do ocieknięcia, co zajmie 3-4 godziny.

Z dodatkiem twarogu przygotujesz pożywną pastę na kanapki . Twarogowe placuszki to regionalny przysmak z okolic Krakowa .

domowy twarożek
domowy twarożek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy