Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kaszanka z piekarnika. 3 dodatki zamieniają ją w prawdziwy rarytas
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.11.2022 17:50

Kaszanka z piekarnika. 3 dodatki zamieniają ją w prawdziwy rarytas

kaszanka
Canva /Shaiith

W prezentowanym dziś przepisie klasyczny produkt spotyka się z wyśmienitymi dodatkami. Mowa o pieczonej w piekarniku kaszance. Tradycyjny, polski wyrób pieczony w towarzystwie boczku, cebuli oraz jabłek zachwyca doskonałym smakiem i aromatem. Nie można też zapomnieć o kapce ostrego chrzanu.

Cebula, boczek oraz jabłko fantastycznie podbijają smak kaszanki. Dzięki pieczeniu w łódeczce z folii aluminiowej całość pozostaje soczysta i aromatyczna. Taka kaszanka najlepiej smakuje podana prosto z pieca. Będziecie pozytywnie zaskoczeni tym daniem.

Przepis na niezwykłą kaszankę z piekarnika

Składniki:

  • 4 kawałki kaszanki

  • 8 plastrów wędzonego boczku

  • 2 duże jabłka

  • 2 duże cebule

  • 4 łyżeczki chrzanu

  • 1 łyżka majeranku

  • olej do smażenia

Jak upiec niezwykle aromatyczną kaszankę?

Cebulę do pieczonej kaszanki obierz i pokrój w piórka. Na patelni dobrze rozgrzej olej i włóż na niego warzywo. Podsmażaj, aż cebula ładnie się zarumieni.

Kawałki kaszanki pokrój w dość grube plastry. Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie owoce pokrój w ósemki.

Na blasze do pieczenia ułóż 4 łódeczki uformowane z folii aluminiowej. Na dnie każdej z nich rozsmaruj łyżeczkę chrzanu. Na sosie ułóż boczek, plastry kaszanki oraz jabłka. Całość zasyp podsmażoną cebulą.

Łódeczki z kaszanką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj ok. 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp każdą porcje roztartym majerankiem. Danie podawaj od razu po przygotowaniu. Pierogi z kaszanką to niecodzienny sposób na wykorzystanie tego wyrobu. Doskonałym dodatkiem do zapiekanej kaszanki jest również kiszona kapusta.

Canva / sanapadh
Canva / sanapadh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: