Kaszanka z piekarnika. 3 dodatki zamieniają ją w prawdziwy rarytas
W prezentowanym dziś przepisie klasyczny produkt spotyka się z wyśmienitymi dodatkami. Mowa o pieczonej w piekarniku kaszance. Tradycyjny, polski wyrób pieczony w towarzystwie boczku, cebuli oraz jabłek zachwyca doskonałym smakiem i aromatem. Nie można też zapomnieć o kapce ostrego chrzanu.
Cebula, boczek oraz jabłko fantastycznie podbijają smak kaszanki. Dzięki pieczeniu w łódeczce z folii aluminiowej całość pozostaje soczysta i aromatyczna. Taka kaszanka najlepiej smakuje podana prosto z pieca. Będziecie pozytywnie zaskoczeni tym daniem.
Przepis na niezwykłą kaszankę z piekarnika
Składniki:
4 kawałki kaszanki
8 plastrów wędzonego boczku
2 duże jabłka
2 duże cebule
4 łyżeczki chrzanu
1 łyżka majeranku
olej do smażenia
Jak upiec niezwykle aromatyczną kaszankę?
Cebulę do pieczonej kaszanki obierz i pokrój w piórka. Na patelni dobrze rozgrzej olej i włóż na niego warzywo. Podsmażaj, aż cebula ładnie się zarumieni.
Kawałki kaszanki pokrój w dość grube plastry. Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie owoce pokrój w ósemki.
Na blasze do pieczenia ułóż 4 łódeczki uformowane z folii aluminiowej. Na dnie każdej z nich rozsmaruj łyżeczkę chrzanu. Na sosie ułóż boczek, plastry kaszanki oraz jabłka. Całość zasyp podsmażoną cebulą.
Łódeczki z kaszanką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj ok. 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp każdą porcje roztartym majerankiem. Danie podawaj od razu po przygotowaniu. Pierogi z kaszanką to niecodzienny sposób na wykorzystanie tego wyrobu. Doskonałym dodatkiem do zapiekanej kaszanki jest również kiszona kapusta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybkie kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Unikaj 1 błędu, a wyjdą miękkie i delikatne
Jak szybko rozmrozić mięso? 1 metoda bije na głowę pozostałe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama