Smakosze.pl
Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik

canva/Ahanov Michael

Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu to pomysł na obiad lub podwieczorek na słodko dla całej rodziny. Puszyste, serowe placuszki pokocha każdy łasuch i fan serników. Placki są proste w przygotowaniu i błyskawicznie znikają z talerzy.

Placki z twarogu w krakowskim wydaniu to świetna przekąska dla dorosłych i dzieci. Lekkie, puszyste placki będą gotowe po kilkunastu minutach. Do przygotowania dania potrzebujemy twarogu, cukru wanilinowego, jajek i mąki, praktycznie wszystkie składniki zwykle mamy w domu.

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

CZYTAJ DALEJ

Placki z twarogu możemy podać na wiele sposób: z bitą śmietaną, miodem, cukrem pudrem, owocami sezonowymi, ulubioną konfiturą. Każda wersja podania będzie smakować fantastycznie. Placki smażmy na oleju lub maśle klarowanym, koniecznie na patelni teflonowej, żeby zminimalizować ilość tłuszczu.

Podczas smażenia placków z twarogu pamiętajmy o jednej, bardzo ważnej zasadzie- nigdy nie dolewajmy tłuszczu na patelnię, kiedy placki się na niej smażą. Zimny olej i masło błyskawicznie wchłaniane są przez placki, przez co małdrzyki wyjdą tłuste i ciężkie.

Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu, idealne na słodki obiad lub podwieczorek

Składniki:

  • 450 g półtłustego twarogu

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 3- 4 łyżki mąki pszennej + mąka do obtoczenia

  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

  • cukier puder i owoce do podania

Jak zrobić słodkie placki z twarogu? Krakowski przysmak pokocha każdy miłośnik sernika

Twaróg rozgnieć widelcem razem z cukrem, następnie wbij jajka, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy urywaj po kawałku, uformuj kulę i ją rozpłaszcz, następnie obtocz w mące.

Placki smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami, smacznego.

Przygotuj również placki kefirowe oraz puszyste racuchy drożdżowe przepisu babci, wszyscy zjedzą je ze smakiem.

Placki z twarogu z borówkami

canva/nadianb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: na-talerzu

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >