Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik
Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu to pomysł na obiad lub podwieczorek na słodko dla całej rodziny. Puszyste, serowe placuszki pokocha każdy łasuch i fan serników. Placki są proste w przygotowaniu i błyskawicznie znikają z talerzy.
Placki z twarogu w krakowskim wydaniu to świetna przekąska dla dorosłych i dzieci. Lekkie, puszyste placki będą gotowe po kilkunastu minutach. Do przygotowania dania potrzebujemy twarogu, cukru wanilinowego, jajek i mąki, praktycznie wszystkie składniki zwykle mamy w domu.
Placki z twarogu możemy podać na wiele sposób: z bitą śmietaną, miodem, cukrem pudrem, owocami sezonowymi, ulubioną konfiturą. Każda wersja podania będzie smakować fantastycznie. Placki smażmy na oleju lub maśle klarowanym, koniecznie na patelni teflonowej, żeby zminimalizować ilość tłuszczu.
Podczas smażenia placków z twarogu pamiętajmy o jednej, bardzo ważnej zasadzie- nigdy nie dolewajmy tłuszczu na patelnię, kiedy placki się na niej smażą. Zimny olej i masło błyskawicznie wchłaniane są przez placki, przez co małdrzyki wyjdą tłuste i ciężkie.
Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu, idealne na słodki obiad lub podwieczorek
Składniki:
450 g półtłustego twarogu
opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
3- 4 łyżki mąki pszennej + mąka do obtoczenia
olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
cukier puder i owoce do podania
Jak zrobić słodkie placki z twarogu? Krakowski przysmak pokocha każdy miłośnik sernika
Twaróg rozgnieć widelcem razem z cukrem, następnie wbij jajka, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy urywaj po kawałku, uformuj kulę i ją rozpłaszcz, następnie obtocz w mące.
Placki smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami, smacznego.
Przygotuj również placki kefirowe oraz puszyste racuchy drożdżowe przepisu babci, wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku
Źródło: na-talerzu