Czy zabielacz do kawy jest szkodliwy?
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Jedni preferują kawę czarną, inni piją wyłącznie zabielaną. Popularnym dodatkiem do kawy obok mleka i śmietanki są zabielacze. Dziś powiemy wam, czy używany na potęgę zabielacz do kawy jest szkodliwy.
Dzięki zabieleniu kawa nabiera łagodniejszego smaku i staje się jakby słodsza. Niektórzy dolewają więc do małej czarnej mleko lub śmietankę, ale wiele osób za najsmaczniejszy dodatek do kawy uważa zabielacz. Niestety ten popularny produkt może poważnie zaszkodzić. Przeczytajcie dlaczego.
Czy zabielacz do kawy jest szkodliwy?
Zapakowany w małe, poręczne opakowanie w sam raz na jeden raz płynny zabielacz jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem. Ma też swoje równie poręczne odpowiedniki w postaci proszku.
A czy zastanawialiście się, co zawiera popularny zabielacz do kawy? Czy jest to śmietanka, tylko w miniopakowaniu albo sproszkowane mleko? Otóż nie. W zabielaczu do kawy znajduje się niemal sama chemia. Jakie?
Kazeinian sodu – jest pochodną mleka, choć nie jest to produkt mleczny. Może jednak wywoływać alergie u osób, które nie tolerują mleka, a także powodować problemy ze strony przewodu pokarmowego i prowadzić do młodzieńczej cukrzycy typu pierwszego.
Fosforan potasu – ten dodatek do żywności ma zapobiegać jej zbrylaniu się. Stosowany jest jednak również jako nawóz do roślin. Może powodować nudności, biegunkę i zaburzyć naturalny poziom fosforu w organizmie.
Lecytyna sojowa – dodaje smaku i wykorzystywana jest w zabielaczach jako substancja wiążąca. Jednak częste spożywanie produktów sojowych może podnieść poziom estrogenu w organizmie. Jest to niebezpieczne dla kobiet w ciąży.
Syrop kukurydziany – jest uzyskiwany w wyniku wybitnie chemicznych reakcji. Może powodować uzależnienie od jedzenia cukru.
Przetworzone cukry – nie dostarczają naszemu organizmowi nic, poza mnóstwem kalorii. Prowadzą nie tylko do nadwagi, ale też przyspieszają starzenie się.
C zęściowo utwardzony olej roślinny – sam w sobie olej sojowy czy rzepakowy nie jest szkodliwy. Jednak oleje dodawane do zabielaczy są częściowo utwardzone. Z tego powodu przyczyniają się do otyłości, cukrzycy, chorób serca i nowotworów.
Sztuczne barwniki – wykorzystuje się je w zabielaczach, by nadać im lekko karmelowy kolor. Jednak mają działanie rakotwórcze.
Zabielać czy nie?
Według badań dodatek produktów mlecznych do kawy wcale nie wychodzi nam na zdrowie. Osłabia bowiem przyswajanie cennych flawonoidów, które znajdują się w kawie. Mleko sojowe zawiera zaś estrogen, który zaburza produkcję hormonów tarczycy.
Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie picia czarnej kawy, zdecydowanie lepiej zrobisz, jeśli zabielisz ją zwykłym mlekiem lub śmietanką.
Na naszej stronie znajdziesz też różne pomysły na pyszną kawę. Sprawdź, jakie zalety ma kawa z pieprzem cayenne i cynamonem , a także zobacz, dlaczego warto dodać do kawy kurkumę .
Źródło zdjęcia: canva/mycoffeetime
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: porady.interia, mycoffeetime