Delikatne naleśniki bez jajek i mleka
Masz ochotę na naleśniki, ale twoja lodówka świeci pustkami? Spokojnie, bez jajek i mleka też da się zrobić delikatne i pyszne naleśniki. Pomoże ci w tym nasz patent. Takie naleśniki doskonale będą smakować z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Przetestuj nasz przepis.
Naleśniki lubią wszyscy i mali i duzi. Nic dziwnego, wszak są naprawdę smaczne i stanowią doskonałą odmianę dla kanapek. Można je zrobić na szybko i jeść posmarowane dżemem czy twarogiem. Sprawdzą się też jako przekąska, deser czy kolacja.
Nasze naleśniki bez jajek i mleka można przygotować nawet wtedy, gdy w lodówce są duże braki. Stanowią też doskonałą alternatywę dla osób uczulonych na jajka i mleko lub z różnych powodów niemogących jeść tych produktów.
Delikatne naleśniki bez jajek i mleka
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
pół łyżeczki cukru
duża szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki wody gazowanej
Przygotowanie naleśników
Mąkę wsyp do miski. Dodaj olej, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wlej połowę wody gazowanej i rozmieszaj składniki, by nie było grudek.
Potem dolej pozostałą wodę gazowaną i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 10-15 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji.
Patelnię rozgrzej, cienko posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta naleśnikowego, smaż cienkie naleśniki, aż będą z obu stron rumiane.
Jeśli szukasz innych przepisów na naleśniki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na naleśniki z butelki, a także na naleśniki budyniowe.
Źródło zdjęcia: canva/SStajic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakolykialergik