Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków
Czym można zastąpić cukier w kuchni? Jeden naturalny zamiennik Polacy uwielbiają najbardziej. Jest to oczywiście miód, który w naszej kuchni znalazł wiele zastosowań. Dowiedz się, jakie zamienniki cukru są równie popularne.
Coraz więcej osób rezygnuje z cukru ze względu na jego wysoką kaloryczność i negatywny wpływ na cały organizm. Czym zastąpić cukier? Mamy wiele naturalnych zamienników cukru, które doskonale sprawdzą się nie tylko do słodzenia herbaty lub kawy.
Wśród Polaków zdecydowanie króluje miód. Niezależnie od tego, jaki rodzaj miodu preferujemy, stosujemy go do wypieków i wielu innych, również wytrawnych dań. Często sięgamy również po inne zamienniki cukru, które są równie uniwersalne. Czym zastąpić cukier?
Bardzo wiele osób sięga również po sztuczne słodziki, warto jednak wykorzystać naturalne substancje słodzące, których na rynku jest naprawdę sporo. Poznaj kilka naturalnych i zdrowych zamienników, które są jeszcze słodsze od cukru.
Miód, czyli naturalny zamiennik cukru. Polacy go uwielbiają
Miód jest najczęściej stosowanym przez Polaków zamiennikiem cukru. Jest równie słodki, a przy tym bardzo zdrowy. Miód rewelacyjnie sprawdzi się do słodzenia kawy i herbaty zimowej.
Miód możemy wykorzystać do pieczenia ciast, możemy dodać go do ciasta na naleśniki, gofry, posłodzić owocowe smoothie. Miód nie tylko sprawdzi się do słodkich dań, przygotujemy z nim również najlepszą marynatę do karkówki, soczyste żeberka w sosie , zrobimy wiele pysznych sosów sałatkowych, a także ogórki małosolne z dodatkiem chili .
Czym jeszcze możemy zastąpić cukier w kuchni?
Syrop klonowy
Syrop klonowy produkowany jest z soku klonowego, ma przyjemny, słodki smak i piękny kolor. Syrop klonowy doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników, racuchów, gofrów i innych słodkich deserów.
Stewia- najsłodsza roślina świata
Ze stewii wytwarzany jest cukier, który jest o wiele słodszy od klasycznego. Stewia praktycznie nie zawiera kalorii, możemy więc posłodzić nią herbatę i wykorzystać ją do pieczenia ciast i przygotowywania lekkich deserów.
Ksylitol, czyli cukier brzozowy
Ksylitol jest bardzo popularnym zamiennikiem cukru wytwarzanym z kory brzozy. Ksylitol, podobnie jak stewia, praktycznie nie ma kalorii, możemy nim więc słodzić i herbatę i ciasta bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
-
Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
-
Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
Źródło: maczfit.pl, wapteka.pl