Smakosze.pl
Żeberka

canva/mikafotostok, Getty Images

Zachwycająco soczyste żeberka w obłędnym pomidorowym sosie z miodem

31 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciężko wyobrazić sobie lepszy obiad po ciężkim dniu pracy niż soczyste pieczone żeberka. Jednym z najlepszych sposobów na ich przygotowanie, jest upieczenie ich w pomidorowo-miodowym sosie z dużą ilością intensywnych przypraw. Poniższa propozycja jest dodatkowo prosta i szybka, dlatego nawet najbardziej zabiegane osoby mogą jej spróbować.

Żeberka wieprzowe są prawdziwym rarytasem, który na naszych stołach gości stosunkowo często. Delikatne i soczyste mięso potrafi smakować tak dobrze, że ślinka cieknie na samą myśl. Z pewnością zachwycisz i zaskoczysz swoich domowników kunsztem kulinarnym, decydując się zrobić na obiad żeberka w miodzie i pomidorach.

Placki ziemniaczane na patelni

Zdrowe, bosko odżywcze placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

CZYTAJ DALEJ

Kwaśne pH pomidorów wpływa na delikatność i soczystość mięsa, a silny smak umami pozwala zwiększyć intensywność żeberek. Miód z kolei równoważy wszystko słodyczą i dodatkowo karmelizuje się od wysokiej temperatury, wytwarzając chrupiącą skórkę na powierzchni wieprzowiny.

Przepis na soczyste pieczone żeberka

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych

  • 4 cebule

  • 8 łyżek przecieru pomidorowego

  • 7 łyżek miodu

  • 2 cytryny

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • pół szklanki wody

Z żeberek na początku usuń błonę znajdującą się po chudszej stronie. Podziel żeberka na kawałki zawierające po 2-3 kości i podsmaż je na złoty kolor przez kilka minut na patelni. Nie usuwaj z nich tłuszczu, ponieważ to on gwarantuje soczystość oraz dobry smak.

Cebule obierz ze skórki i pokrój w grubsze plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż grubą warstwę cebuli. W miseczce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, miód, sok z cytryn, wodę, 3 łyżki oleju oraz wszystkie przyprawy.

Zalej mięso gęstą mieszanką i dokładnie wmasuj ją w każdy kawałek. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego. Możesz schować go w tym momencie do lodówki na całą noc i upiec następnego dnia. Piekąc żeberka od razu, wstaw je do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około półtorej godziny, przewracając w tym czasie mięso dwukrotnie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić tradycyjną kiszkę ziemniaczaną. Ten tekst wyjawia sposób na nietypową wątróbkę smażoną w cieście.

Żeberka pieczone

Źródło zdjęcia: canva/irene_rebrova, Getty Images

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisymagdy.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >