Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (17)

canva/lawcain

Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy

31 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Mizeria z ogórków gruntowych z pęczkiem koperku i pieprzem to doskonały pomysł na zimowe przetwory. Ogórki są jędrne, soczyste i pełne smaku, zimą wystarczy dodać do nich kwaśną śmietanę i mamy przepyszny dodatek do kotletów schabowych i innych potraw.

Mizeria przygotowana latem z ogórków gruntowych dojrzewających w pełnym słońcu smakuje rewelacyjnie. Zimą niestety kupimy już wyłącznie szklarniowe ogórki, które nie są już tak soczyste i praktycznie nie mają smaku. Jest na to jednak skuteczny sposób- mizeria do słoików na zimę.

Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach

Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach

CZYTAJ DALEJ

Przed przygotowaniem mizerii musimy dokładnie umyć i oczyścić ogórki, następnie muszą poleżeć przez dwie godziny w zimnej wodzie. Ten krok jest absolutnie konieczny, ponieważ wtedy ogórki będą najsmaczniejsze i zachowają jędrność aż do następnego sezonu.

Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoików i zakrętek. Jeśli tego nie zrobimy, najprawdopodobniej wszystkie przetwory będą do wyrzucenia, ponieważ namnożą się w nich bakterie, które były w nieumytych słoikach.

Przepis na przepyszną mizerię do słoików na zimę, zachowaj smak lata na dłużej

Składniki:

  • 1,5 kg średnich ogórków gruntowych

  • duży pęczek koperku

  • po 3 ziarenka pieprzu na słoik

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • pół szklanki octu 6%

  • łyżka soli

  • łyżka cukru

Jak zrobić mizerię do słoików na zimę? Będzie pysznym dodatkiem obiadowym

Na początku wyszoruj i umyj ogórki, następnie przełóż je do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie pokrój je na cienkie plasterki lub poszatkuj.

Ogórki przełóż do miski, wsyp pęczek posiekanego koperku, wymieszaj. Do każdego wyparzonego słoika włóż po 3 ziarenka pieprzu i ogórki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, solą i cukrem.

Zalewę wlej do słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut, następnie odstaw, żeby ostygły. Zimną mizerię wstaw do spiżarni i ciesz się jej smakiem aż do następnego sezonu.

Na zimę przygotuj również leczo z warzyw sezonowych oraz ogórki w pomidorach. Przetwory przygotowywane ze świeżych, wygrzanych w pełnym słońcu warzyw smakują najlepiej.

Mizeria w słoikach na zimę

canva/Yulia_Kotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps



Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >