Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
Mizeria z ogórków gruntowych z pęczkiem koperku i pieprzem to doskonały pomysł na zimowe przetwory. Ogórki są jędrne, soczyste i pełne smaku, zimą wystarczy dodać do nich kwaśną śmietanę i mamy przepyszny dodatek do kotletów schabowych i innych potraw.
Mizeria przygotowana latem z ogórków gruntowych dojrzewających w pełnym słońcu smakuje rewelacyjnie. Zimą niestety kupimy już wyłącznie szklarniowe ogórki, które nie są już tak soczyste i praktycznie nie mają smaku. Jest na to jednak skuteczny sposób- mizeria do słoików na zimę.
Przed przygotowaniem mizerii musimy dokładnie umyć i oczyścić ogórki, następnie muszą poleżeć przez dwie godziny w zimnej wodzie. Ten krok jest absolutnie konieczny, ponieważ wtedy ogórki będą najsmaczniejsze i zachowają jędrność aż do następnego sezonu.
Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoików i zakrętek. Jeśli tego nie zrobimy, najprawdopodobniej wszystkie przetwory będą do wyrzucenia, ponieważ namnożą się w nich bakterie, które były w nieumytych słoikach.
Przepis na przepyszną mizerię do słoików na zimę, zachowaj smak lata na dłużej
Składniki:
1,5 kg średnich ogórków gruntowych
duży pęczek koperku
po 3 ziarenka pieprzu na słoik
Składniki na zalewę:
1 l wody
pół szklanki octu 6%
łyżka soli
łyżka cukru
Jak zrobić mizerię do słoików na zimę? Będzie pysznym dodatkiem obiadowym
Na początku wyszoruj i umyj ogórki, następnie przełóż je do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie pokrój je na cienkie plasterki lub poszatkuj.
Ogórki przełóż do miski, wsyp pęczek posiekanego koperku, wymieszaj. Do każdego wyparzonego słoika włóż po 3 ziarenka pieprzu i ogórki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, solą i cukrem.
Zalewę wlej do słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut, następnie odstaw, żeby ostygły. Zimną mizerię wstaw do spiżarni i ciesz się jej smakiem aż do następnego sezonu.
Na zimę przygotuj również leczo z warzyw sezonowych oraz ogórki w pomidorach. Przetwory przygotowywane ze świeżych, wygrzanych w pełnym słońcu warzyw smakują najlepiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika przyciągają same pochwały. Prościej się nie da
Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące
Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne
Źródło: haps