Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.06.2022 12:05

Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych

Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
canva/Yulia-B

Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili będą gotowe już po 3 dniach. Ogórki są rewelacyjne w smaku, bardzo wyraźne, chrupiące i jędrne. Ogórki są świetnym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i kanapek, każdy prosi o przepis.

Na ogórki kiszone i konserwowe musimy trochę poczekać. Jeśli mamy ochotę na przetwory, które będą gotowe już po trzech dniach, koniecznie przygotujmy pikantne ogórki małosolne z dodatkiem płynnego miodu i sproszkowanej papryczki chili.

Ogórki małosolne są bardzo charakterystyczne w smaku- słodycz świetnie łączy się z ostrością, a całość uzupełniona jest dodatkowo o aromat liści wiśni, porzeczki, czosnek, koper i korzeń chrzanu. Tak przygotowane ogórki smakują obłędnie.

Do przygotowywania ogórków do słoików, również małosolnych, wybierajmy wyłącznie najświeższe ogórki gruntowe, które są jędrne i zdrowe. Jeśli zauważymy wgniecenia, plamy lub miękkie miejsca, takie ogórki nie nadają się do przetworów, ponieważ się zepsują.

Przepis na pikantne ogórki małosolne z miodem i chili

Składniki:

  • nieduże ogórki gruntowe

  • 3 baldachy kopru

  • 3 liście wiśni

  • 3 liście porzeczki

  • 4 ząbki czosnku

  • kawałek chrzanu

Składniki na zalewę:

  • 1 łyżka soli niejodowanej na 1 l wody

  • płaska łyżeczka chili

  • 2 łyżki płynnego miodu

Jak zrobić pikantne ogórki małosolne z miodem i chili?

Ogórki wyszoruj, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Do umytych i wyparzonych słoików włóż czosnek, liście wiśni i porzeczki, koper i kawałek chrzanu.

Do słoików poukładaj ciasno mniejsze ogórki. Wodę zagotuj z solą, chili i miodem. Gorącą zalewę przelej do słoików, zakręć i odstaw w suche, chłodne miejsce. Po trzech dniach będą gotowe do jedzenia, smacznego.

Na zimę przygotuj również ogórki konserwowe z curry. Aromatyczna przyprawa dodaje przetworom charakteru i doskonałego smaku.

Ogórki gruntowe
canva/lily_rochha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akdaemiasmaku