Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili będą gotowe już po 3 dniach. Ogórki są rewelacyjne w smaku, bardzo wyraźne, chrupiące i jędrne. Ogórki są świetnym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i kanapek, każdy prosi o przepis.
Na ogórki kiszone i konserwowe musimy trochę poczekać. Jeśli mamy ochotę na przetwory, które będą gotowe już po trzech dniach, koniecznie przygotujmy pikantne ogórki małosolne z dodatkiem płynnego miodu i sproszkowanej papryczki chili.
Ogórki małosolne są bardzo charakterystyczne w smaku- słodycz świetnie łączy się z ostrością, a całość uzupełniona jest dodatkowo o aromat liści wiśni, porzeczki, czosnek, koper i korzeń chrzanu. Tak przygotowane ogórki smakują obłędnie.
Do przygotowywania ogórków do słoików, również małosolnych, wybierajmy wyłącznie najświeższe ogórki gruntowe, które są jędrne i zdrowe. Jeśli zauważymy wgniecenia, plamy lub miękkie miejsca, takie ogórki nie nadają się do przetworów, ponieważ się zepsują.
Przepis na pikantne ogórki małosolne z miodem i chili
Składniki:
nieduże ogórki gruntowe
3 baldachy kopru
3 liście wiśni
3 liście porzeczki
4 ząbki czosnku
kawałek chrzanu
Składniki na zalewę:
1 łyżka soli niejodowanej na 1 l wody
płaska łyżeczka chili
2 łyżki płynnego miodu
Jak zrobić pikantne ogórki małosolne z miodem i chili?
Ogórki wyszoruj, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Do umytych i wyparzonych słoików włóż czosnek, liście wiśni i porzeczki, koper i kawałek chrzanu.
Do słoików poukładaj ciasno mniejsze ogórki. Wodę zagotuj z solą, chili i miodem. Gorącą zalewę przelej do słoików, zakręć i odstaw w suche, chłodne miejsce. Po trzech dniach będą gotowe do jedzenia, smacznego.
Na zimę przygotuj również ogórki konserwowe z curry. Aromatyczna przyprawa dodaje przetworom charakteru i doskonałego smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na najlepsze kotlety mielone. Będą rozpływać się w ustach
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
Źródło: akdaemiasmaku