Smakosze.pl Porady Dania na problemy żołądkowe
pookpiik, Getty Images

Dania na problemy żołądkowe

8 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Bolący żołądek, wzdęcia, gazy czy problemy z wypróżnianiem się - praktycznie każdy choć raz w życiu doznał nieprzyjemności z nimi związanych. Poniższe proste posiłki pozwolą odczuć delikatną ulgę, gdy żołądek odmawia posłuszeństwa.

Podstawą rozwiązywania problemów gastrycznych jest odpowiednio lekkie jedzenie. Gdy chorując na zatrucie pokarmowe, zdecydujemy się zjeść ciężkostrawną pizzę lub bigos - możemy być pewni, że w krótkim czasie odczujemy jeszcze większy ból czy mdłości.

Co jeść, aby ulżyć sobie podczas grypy żołądkowej?

Choć lekkostrawne posiłki zazwyczaj nie są wyjątkowo smaczne, istnieją sytuacje, podczas których można jeść tylko je. Warto w takim wypadku znać kilka przepisów, które pozwolą przetrwać ci ten przykry i nieprzyjemny okres lekkiej diety.

Kleik ryżowy jest jedną z najlepszych możliwych opcji. Długo gotowany ryż dostarcza wartości odżywczych potrzebny do walki z chorobą, a przy okazji nie obciąża układu pokarmowego . Jak przygotować tradycyjny ryżowy kleik tak, aby mógł smakować?

Przepis na banalny kleik ryżowy z jabłkiem

Na początku należy dokładnie wypłukać ryż pod bieżącą wodą. Następnie, na 100 gramów ryżu wlewa się do garnka 1000 ml wody. Gdy ta zacznie się gotować, wsypuje się ryż, zmniejsza ogień, przykrywa garnek pokrywką i gotuje przez 1 godzinę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, ile zarabiają kucharze pracujący dla Magdy Gessler. W tym tekście z kolei prezentujemy najniebezpieczniejszy ser świata, który, według niektórych ludzi, może wywoływać groźne choroby.

Pod koniec gotowania można dodać pokrojone i obrane ze skórki jabłko oraz niewielką szczyptę cukru. Po zamieszaniu można podawać, lecz należy odczekać kilkanaście minut, aby usta chorego nie poparzyły się. Zamiast jabłka można dodać ugotowaną marchewkę czy odrobinę masła.

Kisiel z siemienia lnianego

Innym doskonałym remedium na żołądkowe dolegliwości, jest siemię lniane. Po zjedzeniu kisielu śluz wydzielony z siemienia wyścieła śluzówkę żołądka, dzięki czemu jest ona chroniona przed wszelkimi drażniącymi substancjami, takimi jak kwas żołądkowy.

Źródło: Mag_Mac, Getty Images

Aby sporządzić kisiel wystarczy wlać 500 ml mleka lub wody do garnka, wsypać 2 łyżki siemienia i całość zagotować. Po zagotowaniu zdejmuje się kisiel z gazu i odstawia do częściowego wystudzenia. Do dania można dodawać owoce, jednak na początku chorowania lepiej trzymać się samego kisielu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy