Do jakiej wody wrzucać pierogi?
Pexels / Elly Fairytale

Do jakiej wody wrzuca się pierogi – do wrzątku czy zimniej?

Do jakiej wody wrzucać pierogi? Pozornie błahe pytanie, może okazać się niezwykle istotne, jeśli zależy nam, by ten klasyk kuchni polskiej wyszedł perfekcyjnie. Warto dowiedzieć się, która odpowiedź jest poprawna. Czy powinniśmy wrzucać je na wrzątek czy do zimnej wody? Okazuje się, że jeśli włożymy je do lodowatej wody, pierogi na pewno się rozgotują.

Pierogi to bez wątpienia danie, z którego słyną Polacy. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy potrafią zrobić je tak, by były smakowite i się nie rozgotowały. W czasach, gdy zafoliowane pierogi można kupić za parę złotych w marketach lub zamówić z restauracji, nie wszystkim chce się tracić czas na przygotowanie tego kultowego dania.

Przy tym zabieganiu tracimy jednak możliwość spędzenia czasu z najbliższymi, właśnie przy przygotowywaniu wspólnego posiłku. Żeby jednak smakował on całej rodzinie, ważne jest, by nie popełnić żadnego błędu. A można go zrobić już prawie na finiszu, bo przy wrzucaniu ulepionych pierogów do wody.

Pierogi wrzucać do wrzątku czy zimnej wody? Nie popełnij rażącego błędu

Prawdopodobnie fani kulinariów zdają sobie sprawę z tego, że wrzucając pierogi do zimnej wody, z pewnością je rozgotujemy. Co więc zrobić, by wyszły idealne? Na samym początku warto zaopatrzyć się w dość duży garnek, tak by zmieściło się w nim jak najwięcej sztuk oraz, by woda nie wykipiała.

Aby wszystko poszło zgodnie z placem, na samym początku należy doprowadzić wodę do wrzenia, a dopiero, gdy to nastąpi wrzucać do niej pierogi. Warto też zastosować parę trików, które od lat stosują nasze babcie.

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?Czytaj dalej

Jak ugotować pierogi idealne?

Gotując jedno z najbardziej kultowych dań w Polsce, należy pamiętać tym, by ilość wody była odpowiednia. Na każde 100 g pierogów powinno przypadać pół litra wody. Ważne jest również wzbogacenie wody o sól. Nie powinno się jednak dodać jej zbyt wiele – odpowiednia wydaje się mała łyżeczka stołowa.

Oprócz soli można też wlać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Zapobiegnie to sklejaniu się pierogów.

pierogi

Źródło: Pexels / Elly Fairytale

Co może się przydać w trakcie gotowania? Na pewno drewniana łyżka, którą warto od czasu do czasu zamieszać wodę już po wrzuceniu pierogów. Warto też mieć przy sobie łyżkę cedzakową - dzięki niej bez problemu wyciągniemy pierogi z garnka.

Jak długo gotować pierogi?

Mierzenie czasu gotowania pierogów powinniśmy zacząć, gdy nasze pierogi wypłyną na powierzchnię. Gdy zobaczymy, że dryfują na wodzie, warto nastawić budzik na 3 do 5 minut. Kluczowa jest tu obserwacja, czy nasze pierogi nie zaczynają się rozpadać. Jeśli zauważymy, że pierogi rozgotowują się, należy je jak najszybciej wyciągnąć.

Chcesz poznać więcej pierogowych trików? Koniecznie zapoznaj się z tym artykułem.Jeśli z kolei chcesz urozmaicić swoje pierogi i chcesz poznać zupełnie nowy sposób na klejenie pierogów,wskocz w ten tekst.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl; przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł