Jakie są korzyści z picia soku z selera?
Seler najczęściej kojarzy się jako warzywo, które dodaje się podczas gotowania rosołu, dlatego mało kto widzi w nim prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, takich jak witaminy czy minerały. Jeśli nie lubisz smaku korzenia, warto przygotowywać sok z selera naciowego, aby ułatwić sobie konsumpcje.
Blogerka Sam Ozkural prowadzi na portalu YouTube kanał o tematyce lifestyleowej. Z powodu coraz większej popularności na zachodzie soku z selera, postanowiła przetestować jego wpływ na swój organizm. Efekty, jakie odczuła, okazały się niesamowite.
Jakie są korzyści z picia soku z selera?
Takie właściwości zawdzięcza się dużej ilości błonnika roślinnego. Błonnik jest bardzo skuteczny w walce z nadwagą. Po spożyciu ułatwia wypróżnianie, wiążąc wodę w jelitach, a także sprawia, że czujemy się syci przez wiele godzin - dzięki czemu nie podjadamy pomiędzy posiłkami.
Po pięciu dnia picia Sam nie zauważyła zmiany w wadze, lecz jest to zbyt mało dni, aby móc uzyskać taki efekt. Mimo to, była znacznie lepiej nawodniona, poprawiła się jej jakość skóry, a także zrezygnowała z kawy. Porcja soku z rana dawała jej podobną energię, co kubek kawy.
Seler jest wspaniałym źródłem witaminy C, naturalnej witaminy B kompleks, kwasu foliowego oraz witaminę PP. Przy okazji jest to jedno z najmniej kalorycznych warzyw jakie istnieje - dlatego każdy, kto chce zjeść niezdrowego banana, powinien podgryźć sobie łodygę tego warzywa.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, ile zarabiają kucharze pracujący dla Magdy Gessler. W tym tekście z kolei prezentujemy najniebezpieczniejszy ser świata, który, według niektórych ludzi, może wywoływać groźne choroby.
Jak wyciskać sok z selera?
Sporym problemem jest wyciskanie soku z tej rośliny - włókna w łodygach są na tyle mocne, że zwykła sokowirówka może się nawet spalić. Znacznie lepszą opcją będzie wyciskarka wolnoobrotowa, która ma jeszcze jedną dużą zaletę: pozwala zachować wszystkie mikroelementy.
Źródło: Derkien, Getty Images Pro
Przed wyciskaniem soku każdą łodygę należy oderwać i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. W łodygach gromadzi się bowiem sporo brudu i ziemi, które zniszczą końcowy sok. Warto także skrócić seler na mniejsze kawałki, aby ułatwić pracę maszynie.
Przechowywanie takiego soku jest wygodne, ponieważ w lodówce może wytrzymać on nawet 2-3 dni. Dlatego wyciskając sok, można zrobić zapas na kilka dni, co ograniczy pracę potrzebną na raczenie się tym napojem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: myfitness.gazeta.pl; mocsokow.pl