Dawna receptura na syrop z cebuli nie ma sobie równych. Niezbędnik na jesienne chłody
Zbawiennie działanie syropu z cebuli znane jest nie od dziś. Jego smak i aromat nie zawsze jednak odpowiadają wszystkim potrzebującym, szczególnie jeśli mowa o dzieciach. W łatwy sposób możesz jednak zminimalizować charakterystyczny cebulowy posmak za pomocą imbiru i cytryny.
Syrop z cebuli podaje się w przypadku kaszlu i bólu gardła. Podawanie profilaktyczne łyżki stołowej dziennie wzmacnia ponadto odporność naszego organizmu. Jeśli zależy Ci, aby smak syropu z cebuli był lepiej tolerowany przez domowników, zwyczajnie zneutralizuj smak cebuli innymi dodatkami.
Przepis na leczniczy syrop z cebuli
Składniki:
-
2 średnie cebule
-
1 cytryna
-
niewielki kawałek korzenia imbiru
-
4 łyżki miodu
Jak łatwo przyrządzić syrop z cebuli z imbirem i cytryną
Cebulę obierz i drobno posiekaj . Cytrynę sparz i pokrój razem ze skórką w cienkie plasterki . Imbir obierz za pomocą łyżeczki i pokrój na mniejsze kawałki .
W czystym słoiku układaj poszczególne warstwy składników na syrop z cebuli . Zacznij od posiekanego warzywa, następnie połóż na nie trochę cytryny a cytrusa przykryj imbirem . Kolejność powtarzaj do wyczerpania składników. Na sam wierzch przeznacz ostatnią porcję cebuli .
Słoik z syropem z cebuli przykryj luźno nakrętką i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 3 dni . Po tym czasie syrop z cebuli odsącz ze stałych składników . Naczynie z uzyskanym płynem przechowuj pod przykryciem w lodówce . Znamy też inne niezwykłe dodatki do syropu z cebuli . Niebanalny syrop z mięty jest w sam raz na zimę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: