Nowa wersja syropu z cebuli. Wzbogacony o 1 dodatek jest jeszcze doskonalszy
Syrop z cebuli pamiętamy z czasów dzieciństwa jako remedium na ból gardła i kaszel. Dziś możemy łatwo wzbogacić uzdrawiającą moc warzywa przez dodatek odpowiednich przypraw. Obecność w syropie aromatycznych goździków pomaga zlikwidować stan zapalny i wzmaga działanie antyseptyczne. A jak wybornie to smakuje.
Syrop z cebuli, dzięki właściwościom wykrztuśnym, z powodzeniem wspomaga leczenie zarówno suchego jak i mokrego kaszlu. Zasypana cukrem cebula ma działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Zastosuj podwójne uderzenie anty chorobowe przez dodanie do warzywa kilku goździków. Syrop z cebuli możesz wzbogacić również cynamonem i kurkumą.
Przepis na uzdrawiający syrop z cebuli
Składniki:
2 średnie cebule
4 łyżki cukru
3-4 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
Jak prosto i szybko przygotować syrop z cebuli
Warzywo na syrop z cebuli obierz i posiekaj w drobna kostkę. Im drobniej pokroisz cebulę, tym więcej puści soku. Kawałki cebuli ułóż na dnie słoika.
Posiekane warzywo zasyp cukrem i dołóż do całości goździki, cynamon oraz kurkumę. Słoik z syropem z cebuli zakręć i dokładnie wymieszaj składniki potrząsając energicznie naczyniem. Po wymieszaniu przykrywkę odkręć i jedynie luźno przykryj nią słoik.
Syrop z cebuli odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 24 godziny, aż cebula puści sok. Po upływie tego czasu odsącz cebulę od powstałego płynu. Syrop z cebuli możesz przechowywać w lodówce przez ok. 10 dni. Sprawdź, jaki specjał możesz przyrządzić z niepozornej cebuli. Z dodatkiem cebuli te zimowe przetwory mają kapitalny smak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jesienny pieczony kurczak z jabłkami i cebulą. Prosty przepis na niedrogi obiad
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. Przepis na deser podbija Internet