Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nowa wersja syropu z cebuli. Wzbogacony o 1 dodatek jest jeszcze doskonalszy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.10.2022 17:43

Nowa wersja syropu z cebuli. Wzbogacony o 1 dodatek jest jeszcze doskonalszy

syrop z cebuli
Canva / HeikeRau

Syrop z cebuli pamiętamy z czasów dzieciństwa jako remedium na ból gardła i kaszel. Dziś możemy łatwo wzbogacić uzdrawiającą moc warzywa przez dodatek odpowiednich przypraw. Obecność w syropie aromatycznych goździków pomaga zlikwidować stan zapalny i wzmaga działanie antyseptyczne. A jak wybornie to smakuje.

Syrop z cebuli, dzięki właściwościom wykrztuśnym, z powodzeniem wspomaga leczenie zarówno suchego jak i mokrego kaszlu. Zasypana cukrem cebula ma działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Zastosuj podwójne uderzenie anty chorobowe przez dodanie do warzywa kilku goździków. Syrop z cebuli możesz wzbogacić również cynamonem i kurkumą.

Przepis na uzdrawiający syrop z cebuli

Składniki:

  • 2 średnie cebule

  • 4 łyżki cukru

  • 3-4 goździki

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Jak prosto i szybko przygotować syrop z cebuli

Warzywo na syrop z cebuli obierz i posiekaj w drobna kostkę. Im drobniej pokroisz cebulę, tym więcej puści soku. Kawałki cebuli ułóż na dnie słoika.

Posiekane warzywo zasyp cukrem i dołóż do całości goździki, cynamon oraz kurkumę. Słoik z syropem z cebuli zakręć i dokładnie wymieszaj składniki potrząsając energicznie naczyniem. Po wymieszaniu przykrywkę odkręć i jedynie luźno przykryj nią słoik.

Syrop z cebuli odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 24 godziny, aż cebula puści sok. Po upływie tego czasu odsącz cebulę od powstałego płynu. Syrop z cebuli możesz przechowywać w lodówce przez ok. 10 dni. Sprawdź, jaki specjał możesz przyrządzić z niepozornej cebuli. Z dodatkiem cebuli te zimowe przetwory mają kapitalny smak.

Canva / Daxus
Canva / Daxus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: