Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ciasto na pierogi ze starej książki kucharskiej jest lepszy niż inne. Nie ma opcji, że się nie uda
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.10.2022 12:12

Przepis na ciasto na pierogi ze starej książki kucharskiej jest lepszy niż inne. Nie ma opcji, że się nie uda

ciasto na pierogi
Canva / Nariman Safarov

Znaleźliśmy dla Was idealną recepturę ciasta na pierogi. Ten przepis sprzed ponad stu lat zdecydowanie przetrwał próbę czasu. Ciasto na pierogi wykonanie według niego jest doskonałe zarówno do wersji słodkich jaki wytrawnych. To prosty sposób na kapitalne danie.

Prezentowany przez nas patent na ciasto na pierogi ma szerokie zastosowanie. Zazwyczaj warto mieć osobny przepis na wersje słodkie i słone, ale nie w tym przypadku. To miękkie i elastyczne ciasto na pierogi równie dobrze pasuje do pierogów z owocami, jak i np. ruskich czy faszerowanych mięsem. Pierogowi smakosze tracą dla niego głowę.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

  • 1 całe jajko i 2 żółtka

  • 1 szklanka zimnej wody

  • 1 łyżeczka soli

Perfekcyjne ciasto na pierogi krok po kroku

Mąkę do ciasta na pierogi przesiej na stolnicę lub czysty kuchenny blat. Dołóż do niej miękkie masło i posiekaj je nożem. Następnie dodaj cale jajko, 2 żółtka i łyżeczkę soli.

Zacznij zagniatać ciasto na pierogi. Do ciasta stopniowo dolewaj wody do momentu, aż przestanie się ono kleić do dłoni. Ugniataj je do momentu, kiedy stanie się gładkie i miękkie.

Wyrobione ciasto na pierogi uformuj w kulę. Przełóż do szklanego naczynie i przykryj ściereczką. Odstaw na kwadrans, aby odpoczęło. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem farszu.

Po upływie 15 minut ciasto na pierogi zacznij dzielić na mniejsze kawałki. Kolejne porcję rozwałkowuj cienko i wykrawaj niewielkie okręgi, np. za pomocą szklanki. Zawijaj w nie ulubiony farsz. To ciasto na pierogi nie wymaga podsypywania mąką, ponieważ nie klei się do blatu.

Zawinięte pierogi wrzucaj na wrzącą osoloną wodę. Gotuj je jeszcze przez 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi możesz podawać od razu lub odgrzać na następny dzień. Nasze ciasto na pierogi doskonale nadaje się również do mrożenia. Znakomity jarski farsz do pierogów znajdziesz w tym przepisie. Pierogi z truskawkami to doskonała propozycja na słodko.

Canva / Dar1930
Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Antoni Teslar "Kuchnia polsko-francuska"