Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dekadencki tort bezowy
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:44

Dekadencki tort bezowy

Dekadencki tort bezowy
pixabay.com

Dekadencki tort bezowy - składniki

Beza:

  • 300 ml białek (8 białek ze średnich jajek - rozmiar M),

  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego,

  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,

  • 440 g cukru,

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Do wymieszania z bezą:

  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao,

  • 50 g posiekanej ciemnej czekolady.

Krem z masłem orzechowym:

  • 250 ml śmietanki kremówki do ubijania 30 lub 36%, zimnej,

  • 3 łyżki masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego,

  • 250 g serka mascarpone, zimnego.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych,

  • kilka łyżek sosu toffee.

Przygotowanie dekadenckiego tortu bezowego

Przygotowanie bezy:

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Przygotuj blachę do pieczenia, wyrównaj ją z papierem do pieczenia i narysuj na niej 2 koła o średnicy 20 cm. 

Wlej białko do miski miksera (muszą być ostrożnie oddzielone od żółtka) i mieszaj do utworzenia puszystej masy. Stopniowo dodawaj 1 łyżkę cukru, dobrze wymieszaj i dodaj każdą kolejną porcję cukru i mieszaj dokładnie. Nie zwiększają ilości cukru, ponieważ beza może może się nie udać. Wreszcie pianka powinna być bardzo twarda, gęsta i błyszcząca.

Dodaj 1 łyżeczkę proszku kakaowego i mieszaj przez około 3 minuty, aby ustabilizować pianę. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, a następnie mieszaj przez minutę.

Do ubitej pianki dodaj posiekaną czekoladę i kakao, delikatnie wymieszaj szpatułką i wykonując tylko 3-4 ruchy.

Za pomocą dużej łyżki ułóż piankę na okręgu narysowanym na papierze. Delikatnie rozprowadź, ale beza nie zajmie zbyt wiele czasu, najlepiej wykonać kilka płynnych ruchów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piecz (wysusz) bezę przez 2 godziny i 45 minut. Po tym czasie beza będzie chrupiąca można ją upiec z 1-2 dniowym wyprzedzeniem.

Przygotowanie kremowej masy orzechowej:

Do naczynia miksującego włóż serek mascarpone i masło orzechowe. Mieszaj około 1 minuty, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj gęstą śmietanę i mieszaj, aż utworzy się puszysta i gęsta krem. Wstaw do lodówki do czasu przełożenia z beza. 

Ułóż wierzch pierwszej bezy na talerzu (jeśli spód jest mokry, możesz użyć szerokiej szpatułki. Na wierzch wyłoży krem ​​z masła orzechowego, miejscowo polać sosem toffi zmieszanym z orzeszkami ziemnymi. Przykryj drugim krążkiem bezy (przechowywać w lodówce do podania).

undefined

Tagi: