Smakosze.pl Przepisy Delikatna, lekka, a zarazem chrupiąca surówka z selera
canva/Mariha-kitchen, Getty Images

Delikatna, lekka, a zarazem chrupiąca surówka z selera

11 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Seler naciowy jest mocno niedocenionym warzywem w codziennej diecie wielu Polaków, choć jego właściwości są bardzo pozytywne. Można z niego przygotować, chociażby pyszną surówkę, która jest delikatna i wyjątkowo chrupiąca. Seler naciowy zawiera bardzo mało kalorii, dlatego polecany jest osobom będącym na diecie odchudzającej.

W selerze naciowym skumulowanych jest wiele substancji odżywczych jak witaminy, minerały czy błonnik spożywczy. To właśnie duże ilości błonnika sprawiają, że seler naciowy jest tak wychwalany przez dietetyków. Substancja ta ułatwia regularne wypróżnianie się, a także poprawia perystaltykę jelit.

Surówka z selerem naciowym jest symfonią smaków i tekstur. Seler nadaje jej lekko gorzkiego smaku, z kolei jabłko kontrastuje z nim, oddając swoją słodycz. Przyjemności dodaje intensywna chrupkość, która doskonale komponuje się z mięsami i innymi daniami obiadowymi.

Przepis na surówkę z selera naciowego

Składniki:

  • 1 seler naciowy

  • 1 jabłko

  • 1 duża marchewka

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka soku z cytryny

Zacznij od umycia pod bieżącą wodą selera, jabłka oraz marchewki. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Owoc również obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tej samej tarce.

Łodygi selera oderwij od podstawy i posiekaj je w cienkie plasterki. Zamiast noża możesz użyć mandoliny do warzyw, która ułatwia krojenie i pozwala na uzyskanie idealnie równej grubości każdego pojedynczego plasterka.

W misce umieść wszystkie warzywa, zalej je olejem, sokiem z cytryny, dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj zawartość naczynia, przykryj je folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 45 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Surówkę podawaj lekko schłodzoną. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.

Surówka z selera naciowego

Źródło zdjęcia: canva/nobtis, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: fajnyogrod

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy