Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”. Zapomnij o innych deserach
Ciasta bez pieczenia są proste w wykonaniu i efektowne. Rafaello, które wam proponujemy, łączy w sobie pyszne słone krakersy i delikatny smak kokosa, który z pewnością przypadnie do gustu amatorom popularnych pralinek. Spróbujcie go koniecznie. Tak delikatnego deseru dawno nie próbowaliście.
Ciasta bez pieczenia nierzadko są niezwykle łatwymi w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smacznymi deserami. Część z was z pewnością sprawdzą już przepis na kultowe tiramisu czy sernik na zimno z morelami . Przyrządzony na słonych krakersach Rafaello spodoba się nie tylko dzieciom.
Przepis na ciasto Rafaello bez pieczenia
Składniki:
-
ok. 300-360 g solonych krakersów
-
3 żółtka
-
1 litr mleka
-
200 g miękkiego masła
-
3/4 szklanki cukru
-
2 łyżki cukru wanilinowego
-
3 łyżki czubate łyżki mąki pszennej
-
4 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1/2 szklanki likieru adwokat
-
250 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy trzy szklanki mleka i adwokat. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, mieszając co jakiś czas, by mleko nie wykipiało. W wysokim naczyniu miksujemy szklankę mleka z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną.
Gdy uzyskamy gładki krem jednolita, a gotowane mleko będzie wrzące lub prawie wrzące, wlewamy go do garnka, intensywnie mieszając zawartość naczynia. Budyń gotujemy przez mniej więcej 3 minuty, nie przerywając mieszania.
Zestawiamy garnek z ognia i przykrywamy go folią aluminiową lub spożywczą tak, aby dotykała budyniu. Ten pozwoli nam uniknąć utworzenia się kożucha. Masę studzimy. 1/4 szklanki wiórków kokosowych prażymy na suchej patelni, aż nieco się zrumienią.
Miękkie masło miksujemy, a następnie stopniowo — łyżka po łyżce — dodajemy do niego zimny budyń. Formę 28 cm × 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy krakersami i pokrywamy je 1/4 masy.
Czynności te powtarzamy, aż uzyskamy czterowarstwowy deser. Wierzch ciasta posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli chcecie, aby deser, był jeszcze bliższy oryginalnemu smakowi pralinek Rafaello, wykorzystajcie 150 g wiórków kokosowych i 100 g płatków migdałowych.
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
-
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
-
Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem
Źródło: poezja-smaku