Zachwycający sernik bez pieczenia według receptury Ani Starmach
Doskonały sernik z owocami bez pieczenia? Ania Starmach ma sprawdzony przepis na taki deser. Wystarczy kilka składników i wolne popołudnie, by cieszyć się pysznym smakiem serka z morelami. Nie zapomnijcie tylko o biszkoptach. Skusicie się?
Ania Starmach słynie z przyrządzania pysznych potraw, także deserów. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na brownie i prostą recepturę na wyśmienitą szarlotkę. Tym razem zdradzamy świetny sposób na sernik bez pieczenia, który zachwyci każdego amatora tych słodkich specjałów.
Przepis na delikatny sernik na zimno według Ani Starmach
Składniki:
220 g podłużnych biszkoptów
500 g mascarpone
500 g dwukrotnie mielonego sera białego
250 ml śmietanki kremówki
1 galaretka cytrynowa
200 ml wody
75 g cukru pudru
20 moreli z puszki
450 ml syropu morelowego
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W misie blendera umieszczamy zmielony ser, mascarpone i cukier. Mieszamy je do uzyskania jednolitej konsystencji. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Delikatnie ją studzimy, nie dopuszczając, by stężała.
Chodny płyn łączymy ją z masą serową. W osobnej misce ubijamy śmietankę, a następnie dodajemy ja do sera. Morele odcedzamy ze słodkiego syropu. Dno formy wykładamy starannie biszkoptami.
Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Następnie układamy na niej połówki moreli. W podgrzanym syropie morelowym rozpuszczamy żelatynę.
Płyn chłodzimy, a następnie ostrożnie zalewamy nim morele. Gdy sernik będzie w temperaturze pokojowej, wstawiamy go do lodówki, by całość dokładnie się zestaliła. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/manyakotic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: aniastarmach