Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycający sernik bez pieczenia według receptury Ani Starmach

Zachwycający sernik bez pieczenia według receptury Ani Starmach

Sernik bez pieczenia według Ani Starmach
canva/manyakotic; TRICOLORS/East News

Doskonały sernik z owocami bez pieczenia? Ania Starmach ma sprawdzony przepis na taki deser. Wystarczy kilka składników i wolne popołudnie, by cieszyć się pysznym smakiem serka z morelami. Nie zapomnijcie tylko o biszkoptach. Skusicie się?

Ania Starmach słynie z przyrządzania pysznych potraw, także deserów. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na brownie i prostą recepturę na wyśmienitą szarlotkę. Tym razem zdradzamy świetny sposób na sernik bez pieczenia, który zachwyci każdego amatora tych słodkich specjałów.

Przepis na delikatny sernik na zimno według Ani Starmach

Składniki:

  • 220 g podłużnych biszkoptów

  • 500 g mascarpone

  • 500 g dwukrotnie mielonego sera białego

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 200 ml wody

  • 75 g cukru pudru

  • 20 moreli z puszki

  • 450 ml syropu morelowego

  • 4 łyżeczki żelatyny

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

W misie blendera umieszczamy zmielony ser, mascarpone i cukier. Mieszamy je do uzyskania jednolitej konsystencji. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Delikatnie ją studzimy, nie dopuszczając, by stężała.

Chodny płyn łączymy ją z masą serową. W osobnej misce ubijamy śmietankę, a następnie dodajemy ja do sera. Morele odcedzamy ze słodkiego syropu. Dno formy wykładamy starannie biszkoptami.

Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Następnie układamy na niej połówki moreli. W podgrzanym syropie morelowym rozpuszczamy żelatynę.

Płyn chłodzimy, a następnie ostrożnie zalewamy nim morele. Gdy sernik będzie w temperaturze pokojowej, wstawiamy go do lodówki, by całość dokładnie się zestaliła. Smacznego.

Pyszny sernik bez pieczenia z brzoskwiniami
Pyszny sernik bez pieczenia z brzoskwiniami

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram