Smakosze.pl Przepisy Delikatny karp w szarym sosie. Lepszy niż smażony i w galarecie razem wzięte
canva/rezkrr

Delikatny karp w szarym sosie. Lepszy niż smażony i w galarecie razem wzięte

9 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karp w szarym sosie jest pyszną alternatywą dla karpia podanego w tradycyjny sposób, czyli smażonego na oleju lub przyrządzonego w galarecie. Ryba jest niezwykle delikatna, a podana z marchewką i aromatycznym sosem zachwyca smakiem i aromatem.

Kolacja wigilijna składa się z postnych potraw. Oprócz klasycznych pierogów, ryb i klusek z makiem, warto przygotować również tradycyjne dania w zupełnie nowej odsłonie. Przykładem takiej potrawy jest karp w szarym sosie. Karp jest niezwykle delikatny i bardzo aromatyczny, będzie absolutnym hitem na świątecznym stole.

Karpia w szarym sosie przygotujesz błyskawicznie. Na początku ugotuj rybę z warzywami korzennymi, dopraw wywar solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Karpia podaj z ugotowaną marchewką i polej aromatycznym sosem z imbirem i płatkami migdałowymi. Danie solidnie oprósz natką pietruszki.

Wywar z karpia ugotuj na rybim ogonie i głowie. Mięso natomiast oczyść z płetw, kręgosłupa i większych ości. Karpia pokrój w dzwonka i dodaj do wywaru, kiedy już będzie ugotowany i doprawiony. Kawałki ryby będą delikatne i pełne smaku. Karp w szarym sosie posmakuje całej rodzinie.

Karp w szarym sosie. Aromatyczne danie zrobisz w 30 minut

Składniki:

  • karp

  • 1 korzeń i natka pietruszki

  • 2 większe marchewki

  • 1 duża cebula

  • kawałek selera korzeniowego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki wywaru z karpia

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

  • 1 łyżka masła

  • pół łyżeczki mielonego imbiru

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki płatków migdałowych

Jak przyrządzić wyśmienite danie wigilijne? Karp w szarym sosie zachwyci każdego

Karpia umyj, oczyść. Odkrój płetwy, ogon, głowę, oddziel mięso od ości i pokrój na mniejsze kawałki. Głowę i ogon włóż do garnka. Dodaj warzywa rosołowe, przyrumienione nad ogniem cebule, ziele angielskie, liście laurowe.

Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie dodaj kawałki karpia, gotuj kolejne 20 minut. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż chwilę. Następnie wlej wywar z ryby i podgotuj.

Na suchej patelni przyrumień cukier, następnie dodaj wlej kilka łyżek zimnej wody, migdały i zagotuj. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, imbirem, solą i pieprzem. Kawałki karpia wyjmij z garnka na półmisek, dodaj pokrojoną marchewkę. Całość polej sosem i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Dowiedz się, jak pozbyć się ości z karpia . Poznaj sposób najlepszych kucharzy. Na Wigilię przygotuj także barszcz z uszkami- tu poznasz przepis na farsz do uszek, wyjdą genialnie.

karp
canva/BrazilPhotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy