Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak
Nie kapusta, nie pieczarki. Najlepszy farsz do wigilijnych uszek zrobisz z suszonych grzybów i odrobiny posiekanych orzechów włoskich. Orzechy podkreślą smak całej potrawy, a barszcz z aromatycznymi uszkami będzie absolutnym hitem na wigilijnym stole.
Farsz do wigilijnych uszek każdy robi nieco inaczej. Niektórzy przygotowują go z pieczarek, inni z grzybów i kapusty. Najlepsze uszka otrzymasz jednak, kiedy nadziejesz je suszonymi grzybami z dodatkiem cebuli i orzechów włoskich. To właśnie te ostatnie doskonale podkreślają smak leśnych przysmaków, delikatnego ciasta i barszczu.
Przepis na farsz do wigilijnych uszek jest bardzo prosty. Przygotujesz go łącząc bardzo drobno posiekane składniki. Nadzienie możesz również zmielić w maszynce do mięsa. Wybierz najlepszą dla siebie metodę. Przed przygotowywaniem farszu koniecznie namocz grzyby i ugotuj je do miękkości, a potem przesmaż z resztą składników.
Uszka do barszczu przygotuj już teraz. Możesz je spokojnie zamrozić, dzięki czemu zyskasz więcej czasu przed samymi świętami. Uszka zblanszuj, osącz i rozłóż na papierze do pieczenia. Wstaw do zamrażarki. Jak mocno się schłodzą, przełóż je do woreczka strunowego. Tak przygotowane uszka nie zlepią się i będą pełne smaku.
Przepis na najsmaczniejszy farsz do wigilijnych uszek. Sekretnym składnikiem są orzechy włoskie
Składniki:
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
30 g suszonych grzybów
1 duża cebula
natka pietruszki
1 łyżka masła klarownego
sól, pieprz
Dodatkowo:
Jak zrobić aromatyczny farsz do wigilijnych uszek?
Grzyby namocz dzień wcześniej. Następnego dnia ugotuj je, odciśnij i drobno posiekaj. Posiekaj również orzechy włoskie, cebulę i natkę pietruszki.
Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż kilka minut. Dodaj posiekane orzechy, natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudzony farsz nakładaj na przygotowane ciasto na uszka, zlep i gotuj w osolonej wodzie.
Uszka podaj z domowym barszczem czerwonym na zakwasie. Sprawdź, jak i kiedy go przygotować. Dowiesz się również, jak pozbyć się wszystkich ości z karpia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kultowa surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wszystko za sprawą 1 dodatku
Zapomnij o ryżu. Inny dodatek do farszu na gołąbki sprawdza się 100 razy lepiej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama