Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.12.2022 19:37

Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak

Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak
canva/Dar1930

Nie kapusta, nie pieczarki. Najlepszy farsz do wigilijnych uszek zrobisz z suszonych grzybów i odrobiny posiekanych orzechów włoskich. Orzechy podkreślą smak całej potrawy, a barszcz z aromatycznymi uszkami będzie absolutnym hitem na wigilijnym stole.

Farsz do wigilijnych uszek każdy robi nieco inaczej. Niektórzy przygotowują go z pieczarek, inni z grzybów i kapusty. Najlepsze uszka otrzymasz jednak, kiedy nadziejesz je suszonymi grzybami z dodatkiem cebuli i orzechów włoskich. To właśnie te ostatnie doskonale podkreślają smak leśnych przysmaków, delikatnego ciasta i barszczu.

Przepis na farsz do wigilijnych uszek jest bardzo prosty. Przygotujesz go łącząc bardzo drobno posiekane składniki. Nadzienie możesz również zmielić w maszynce do mięsa. Wybierz najlepszą dla siebie metodę. Przed przygotowywaniem farszu koniecznie namocz grzyby i ugotuj je do miękkości, a potem przesmaż z resztą składników.

Uszka do barszczu przygotuj już teraz. Możesz je spokojnie zamrozić, dzięki czemu zyskasz więcej czasu przed samymi świętami. Uszka zblanszuj, osącz i rozłóż na papierze do pieczenia. Wstaw do zamrażarki. Jak mocno się schłodzą, przełóż je do woreczka strunowego. Tak przygotowane uszka nie zlepią się i będą pełne smaku.

Przepis na najsmaczniejszy farsz do wigilijnych uszek. Sekretnym składnikiem są orzechy włoskie

Składniki:

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

  • 30 g suszonych grzybów

  • 1 duża cebula

  • natka pietruszki

  • 1 łyżka masła klarownego

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Jak zrobić aromatyczny farsz do wigilijnych uszek?

Grzyby namocz dzień wcześniej. Następnego dnia ugotuj je, odciśnij i drobno posiekaj. Posiekaj również orzechy włoskie, cebulę i natkę pietruszki.

Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż kilka minut. Dodaj posiekane orzechy, natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudzony farsz nakładaj na przygotowane ciasto na uszka, zlep i gotuj w osolonej wodzie.

Uszka podaj z domowym barszczem czerwonym na zakwasie. Sprawdź, jak i kiedy go przygotować. Dowiesz się również, jak pozbyć się wszystkich ości z karpia.

uszka do barszczu czerwonego
canva/Metkalova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Grzyby Zupa Danie