Deser dla wymagających, szarlotka z bezą zrobi wrażenie na domownikach
Szarlotka to jabłecznik?
Wiele osób myli ze sobą te dwa ciasta, wprawdzie oba są robione z jabłek, ale szarlotka jest robiona wyłącznie na kruchym cieście, jabłecznik natomiast na biszkopcie. Szarlotka pochodzi z Francji z dworu cara Aleksandra I. Głównym nadzieniem szarlotki są jabłka, ale czasami można też użyć gruszek lub brzoskwiń. Szarlotka z bezą najlepiej będzie smakować jednak z dodatkiem słodkich jabłek.
Przygotowanie szarlotki z bezą
Zacznijmy od podstawy czyli kruchego ciasta. Nasza szarlotka z bezą będzie mieć na wierzchu jeszcze kruszonkę!
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej- 5 żółtek- 250 g masła- 3 łyżki cukru- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie kruchego ciasta:
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać starte lub pokrojone drobno masło. Wszystko zagnieść na jednolitą masę, dodać żółtka jajek i ponownie wszystko wymieszać, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Powstałe ciasto owinąć folią i schować do lodówki na około 30 minut.
Jabłka na szarlotkę z bezą
Składniki:
- 1,5 kg jabłek szara reneta- cynamon- przyprawa korzenna
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z soku. Dodać cynamon i przyprawy korzennej do smaku, może być po około pół łyżeczki. Wszystko razem wymieszać.
Ciasto na szarlotkę
Piekarnik nastawić na 170 stopni z termoobiegiem.Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ciasta przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby ułożyło się równo na całej wielkości blaszki. 1/3 ciasta schować do lodówki. Ciasto w blaszce wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby się przyrumieniło. Wyciągnąć, aby wystygło.
Beza na szarlotkę
Składniki:
- 250 g cukru- 5 białek- szczypta soli- łyżka soku z cytryny- budyń waniliowy w proszku
Przygotowanie:
Białka ubić ze szyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, jednocześnie nie przestając miksować. Ubijać, aby powstała lśniąca, sztywna piana. Na sam koniec dodać budyń i zmiksować do połączenia.
Szarlotka z bezą całość
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłek, rozprowadzić po całej blaszce, na wierzch dać pianę z białek, a na to zetrzeć pozostałą część ciasta z lodówki.Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, zostawić je do ostudzenia, ewentualnie można je posypać cynamonem lub startą czekoladą.
Smacznego!