Szarloka z bezą
Canva.com - JulieWild

Deser dla wymagających, szarlotka z bezą zrobi wrażenie na domownikach

To ciasto skierowane jest do wszystkich fanów jabłek i słodkiej bezy. Ich połączenie dało nam cudowną szarlotkę z bezą, delikatne nadzieje i chrupiąca beza to coś o czym marzy wiele łasuchów! Przygotuj swoją domową szarlotkę z bezą, aby umilić sobie popołudnie.

Szarlotka to jabłecznik?

Wiele osób myli ze sobą te dwa ciasta, wprawdzie oba są robione z jabłek, ale szarlotka jest robiona wyłącznie na kruchym cieście, jabłecznik natomiast na biszkopcie. Szarlotka pochodzi z Francji z dworu cara Aleksandra I. Głównym nadzieniem szarlotki są jabłka, ale czasami można też użyć gruszek lub brzoskwiń. Szarlotka z bezą najlepiej będzie smakować jednak z dodatkiem słodkich jabłek.

Przygotowanie szarlotki z bezą

Zacznijmy od podstawy czyli kruchego ciasta. Nasza szarlotka z bezą będzie mieć na wierzchu jeszcze kruszonkę!

Składniki na kruche ciasto:

- 400 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie kruchego ciasta:

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać starte lub pokrojone drobno masło. Wszystko zagnieść na jednolitą masę, dodać żółtka jajek i ponownie wszystko wymieszać, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Powstałe ciasto owinąć folią i schować do lodówki na około 30 minut.

Jabłka na szarlotkę z bezą

Składniki:

- 1,5 kg jabłek szara reneta
- cynamon
- przyprawa korzenna

Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z soku. Dodać cynamon i przyprawy korzennej do smaku, może być po około pół łyżeczki. Wszystko razem wymieszać.

Ciasto na szarlotkę

Piekarnik nastawić na 170 stopni z termoobiegiem.
Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ciasta przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby ułożyło się równo na całej wielkości blaszki. 1/3 ciasta schować do lodówki. Ciasto w blaszce wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby się przyrumieniło. Wyciągnąć, aby wystygło.

Beza na szarlotkę

Składniki:

- 250 g cukru
- 5 białek
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- budyń waniliowy w proszku

Przygotowanie:

Białka ubić ze szyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, jednocześnie nie przestając miksować. Ubijać, aby powstała lśniąca, sztywna piana. Na sam koniec dodać budyń i zmiksować do połączenia.

Szarlotka z bezą całość

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłek, rozprowadzić po całej blaszce, na wierzch dać pianę z białek, a na to zetrzeć pozostałą część ciasta z lodówki.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 35 minut, aż ciasto się zarumieni.

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, zostawić je do ostudzenia, ewentualnie można je posypać cynamonem lub startą czekoladą.

Smacznego!

Następny artykuł