Smakosze.pl Przepisy Deser dzieciństwa - niezapomniany ryż na mleku
canva/natashabreen

Deser dzieciństwa - niezapomniany ryż na mleku

26 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie ochotę na słodkie i niezbyt kaloryczne co nieco, zapraszamy na deser dzieciństwa. Będzie to niezapomniany ryż na mleku, który robi się właściwie sam. Wystarczy wrzucić go na mleko z przyprawami i ugotować. Ryż na mleku można też podać na śniadanie lub kolację.

Do przygotowania ryżu na mleku można w zasadzie użyć każdego rodzaju ryżu. W sumie zależy to od waszych upodobań. Chyba najbardziej neutralny w smaku będzie ryż długoziarnisty, a także ryż krótkoziarnisty, taki jak do sushi.

Oczywiście, jeśli chcecie uzyskać zdrowszą wersję ryżu, możecie ugotować ryż brązowy. Jego gotowanie jednak trwa dłużej i mleko trzeba co jakiś czas uzupełniać.

Deser dzieciństwa — niezapomniany ryż na mleku

Składniki:

  • ok. 1/2 l mleka krowiego lub roślinnego

  • kawałek kory cynamonu

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

  • 20 dag ryżu

  • miód lub syrop do polania

Przygotowanie ryżu na mleku

Mleko wlej do garnka ze stali nierdzewnej, zagotuj. Dodaj cynamon, cukier waniliowy, cukier i szczyptę soli.

Ryż opłucz, dodaj do mleka, zamieszaj. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj całość do czasu, aż ryż będzie miękki i zacznie się kleić. Co jakiś czas ryż zamieszaj.

Ugotowany na mleku ryż polej miodem lub syropem. Możesz go posypać migdałami w płatkach lub wiórkami kokosowymi.

Wskazówka: Jeśli lubisz, do gotującego się ryżu możesz też dodać trochę rodzynek lub skórki otartej z cytryny.

Więcej przepisów na proste desery znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować bananowo-krówkowy deser w słoiczku , a także kaszę mannę z sokiem malinowym .

ryż i mleko
ryż i mleko

Źródło zdjęcia: canva/klebercordeiro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy