Deser dzieciństwa - niezapomniany ryż na mleku
Jeśli macie ochotę na słodkie i niezbyt kaloryczne co nieco, zapraszamy na deser dzieciństwa. Będzie to niezapomniany ryż na mleku, który robi się właściwie sam. Wystarczy wrzucić go na mleko z przyprawami i ugotować. Ryż na mleku można też podać na śniadanie lub kolację.
Do przygotowania ryżu na mleku można w zasadzie użyć każdego rodzaju ryżu. W sumie zależy to od waszych upodobań. Chyba najbardziej neutralny w smaku będzie ryż długoziarnisty, a także ryż krótkoziarnisty, taki jak do sushi.
Oczywiście, jeśli chcecie uzyskać zdrowszą wersję ryżu, możecie ugotować ryż brązowy. Jego gotowanie jednak trwa dłużej i mleko trzeba co jakiś czas uzupełniać.
Deser dzieciństwa — niezapomniany ryż na mleku
Składniki:
-
ok. 1/2 l mleka krowiego lub roślinnego
-
kawałek kory cynamonu
-
cukier waniliowy
-
1 łyżka cukru
-
szczypta soli
-
20 dag ryżu
-
miód lub syrop do polania
Przygotowanie ryżu na mleku
Mleko wlej do garnka ze stali nierdzewnej, zagotuj. Dodaj cynamon, cukier waniliowy, cukier i szczyptę soli.
Ryż opłucz, dodaj do mleka, zamieszaj. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj całość do czasu, aż ryż będzie miękki i zacznie się kleić. Co jakiś czas ryż zamieszaj.
Ugotowany na mleku ryż polej miodem lub syropem. Możesz go posypać migdałami w płatkach lub wiórkami kokosowymi.
Wskazówka: Jeśli lubisz, do gotującego się ryżu możesz też dodać trochę rodzynek lub skórki otartej z cytryny.
Więcej przepisów na proste desery znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować bananowo-krówkowy deser w słoiczku , a także kaszę mannę z sokiem malinowym .
Źródło zdjęcia: canva/klebercordeiro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bosko aromatyczny obiad z 3 składników. Zrobisz go w 20 minut
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: olgasmile