Kasza manna z syropem
Wikipedia / Manų košė / CC BY-SA 3.0

Kasza manna z sokiem malinowym - śniadanie rodem z PRL-u

Smakowita kasza manna niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Większość z nas zajadała się nią w czasach beztroskiego dzieciństwa, kiedy wszystko było o wiele łatwiejsze. Śniadanie w takiej formie jest nie lada gratką dla smakoszy. Przepis jest banalnie prosty.

Kasza manna dawniej cieszyła się ogromną popularnością. Przeminęła ona wraz z czasami PRL-u. Jednak nie oznacza to, że nie ma już miłośników tego niecodziennego specjału. Wiele osób z miłą chęcią spałaszowałoby kaszę manną jak za dawnych lat.

Kultowa kasza manna z sokiem malinowym

Nie da się ukryć, że kasza manna z sokiem malinowym jest kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy mogliby zajadać ją niemal codziennie mimo tego, że aktualnie kasza manna jest już nieco zapomniana.

W czasach PRL-u kasza manna z dodatkami była jedną z absolutnych podstaw, jeśli chodzi o śniadanie. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ posiłek w takim wydaniu jest pożywne i dostarcza sporo energii.

Pyszna kasza manna smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem soku malinowego. Połączenie obu smaków idealnie się komponuje. Obok takiej propozycji kulinarnej nie sposób przejść obojętnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie poczuć ten smak.

Gdzie zrobisz zakupy spożywcze w majówkę?Gdzie zrobisz zakupy spożywcze w majówkę?Czytaj dalej

Kasza manna z syropem malinowym jest prosta w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z przepisem bez najmniejszych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 ml mleka
  • 60 g kaszy manny
  • 10 g cukru
  • sok lub syrop malinowy

Kasza manna

(Canva / rimmabondarenko)

Kasza manna jak za dawnych lat

Śniadanie można zaserwować w różnej formie. Niedawno poruszaliśmy kwestię owsianki. Kasza manna również idealnie sprawdzi się w tej roli. Na początku w rondlu gotujemy mleko i dodajemy do niego cukier.

Kiedy cukier już się rozpuści, mleko wzbogacamy o kaszę. Całość starannie mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Kontynuujemy gotowanie przez minutę. Następnie zdejmujemy smakołyk z ognia.

Czekamy, aż kasza manna trochę ostygnie. Gdy już to nastąpi, przelewamy ją na talerz. Polewamy ją sokiem z malin. Danie jest już gotowe. Oczywiście możemy je wzbogacić równie innymi dodatkami. Dobrze sprawdzają się całe owoce. Każdy smakosz powinien wiedzieć, które produkty nie nadają się na śniadanie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Karolina Wojciga Smaczne Blogi

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł