Smakosze.pl
deser

canva

Bananowo-krówkowy deser w słoiczku - kilka minut i gotowe

3 Września 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Masz ochotę na coś słodkiego? Oto propozycja na niebanalny deser bananowo-krówkowy. Przygotowujesz go raz, dwa, a jego smak sprawi, że nigdy więcej nie osłodzisz się czymkolwiek. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

W tym deserze znajdziesz coś kremowego, coś puszystego i coś chrupkiego. Wiadomo - połączenie bananów, masy krówkowej, bitej śmietany i herbatników może skutkować tylko jednym - niebiańskim smakiem. Obiecujemy, że za 5 minut będziecie mogli się nim rozkoszować. Proponujemy przygotować ten deser w słoiczku, wtedy nie będzie pochłaniał lodówkowych zapachów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bananowo-krówkowy deser w słoiczku - kilka minut i gotowe

Składniki na 1 porcję:

  • 1 banan

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • łyżeczka cukru wanilinowego

  • 2 herbatniki

  • 2 łyżki gotowej masy krówkowej

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie deseru:

Banan obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny by nie ściemniał. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.

Herbatniki pokrusz. Możesz je też umieścić w foliowej torebce, zawiązać, a potem rozdrobnić wałkiem do ciasta.

W słoiczku (ewentualnie w szklance) umieść warstwę herbatników, przykryj ją warstwą masy krówkowej, potem plasterkami bananów i na końcu bitą śmietaną.

Tak naprawdę warstwy możesz układać tak jak chcesz. Bitą śmietanę możesz nałożyć przy pomocy szprycy, wtedy deser będzie wyglądał bardzo elegancko.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnialidla

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej

Przepisy

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej

Przepisy

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Czytaj więcej >
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >