Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bananowo-krówkowy deser w słoiczku - kilka minut i gotowe
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 25.08.2021 02:00

Bananowo-krówkowy deser w słoiczku - kilka minut i gotowe

deser
canva

Masz ochotę na coś słodkiego? Oto propozycja na niebanalny deser bananowo-krówkowy. Przygotowujesz go raz, dwa, a jego smak sprawi, że nigdy więcej nie osłodzisz się czymkolwiek. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

W tym deserze znajdziesz coś kremowego, coś puszystego i coś chrupkiego. Wiadomo - połączenie bananów, masy krówkowej, bitej śmietany i herbatników może skutkować tylko jednym - niebiańskim smakiem. Obiecujemy, że za 5 minut będziecie mogli się nim rozkoszować. Proponujemy przygotować ten deser w słoiczku, wtedy nie będzie pochłaniał lodówkowych zapachów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bananowo-krówkowy deser w słoiczku - kilka minut i gotowe

Składniki na 1 porcję:

  • 1 banan

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • łyżeczka cukru wanilinowego

  • 2 herbatniki

  • 2 łyżki gotowej masy krówkowej

Przygotowanie deseru:

Banan obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny by nie ściemniał. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.

Herbatniki pokrusz. Możesz je też umieścić w foliowej torebce, zawiązać, a potem rozdrobnić wałkiem do ciasta.

W słoiczku (ewentualnie w szklance) umieść warstwę herbatników, przykryj ją warstwą masy krówkowej, potem plasterkami bananów i na końcu bitą śmietaną.

Tak naprawdę warstwy możesz układać tak jak chcesz. Bitą śmietanę możesz nałożyć przy pomocy szprycy, wtedy deser będzie wyglądał bardzo elegancko.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnialidla

Tagi: banan