Smakosze.pl Przepisy Deser nad deserami - obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers
canva/Anikona

Deser nad deserami - obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers

17 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jesienna aura nie wprawia w dobry nastrój. Poprawmy więc sobie humor czymś słodkim. Dziś będziemy was rozpieszczać deserem nad deserami. Przygotujcie wraz z nami obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers. Tak, ma dużo kalorii. Tak, jest pyszny. A jeden kawałek do małej czarnej z pewnością nikomu nie zaszkodzi.

Jak szaleć, to szaleć. Jak jeść słodkości, to tylko wyborne. Właśnie do takich należy nasz sernik. Kryje w sobie same przysmaki, a więc wilgotny ser, aromatyczną czekoladę, ciągnący kajmak i chrupiące orzeszki. Zwieńczeniem całości jest gęsta polewa czekoladowa. Czy takie połączenie może komuś nie smakować? Nie ma takiej opcji.

Deser nad deserami — obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers

Składniki:

na spód:

  • małe opakowanie (100 g) herbatników

  • 2-3 łyżki masła

na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 100 g cukru

  • 5 jajek

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 200 g masy kajmakowej

  • 100 g solonych orzeszków ziemnych

  • 2-3 łyżki masła orzechowego

na polewę:

  • 50 g solonych orzeszków ziemnych

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie sernika Snickers

Herbatniki połam na kawałki, umieść w foliowym woreczku, rozkrusz przy pomocy wałka do ciasta. Możesz je też rozdrobnić w malakserze.

Pokruszone herbatniki wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Powstałym ciastem wylep dno średniej wielkości tortownicy. Schłodź.

Na masę serową twaróg zmiksuj z cukrem. Dalej miksuj, dodając po jednym jajku. Masę wymieszaj z proszkiem budyniowym. Podziel na 3 równe części.

Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Wymieszaj z jedną częścią masy serowej, wylej na spód w tortownicy.

Orzeszki podpraż na suchej patelni, przestudź. Drugą część masy serowej wymieszaj z masą kajmakową i orzeszkami. Wyłóż na masę czekoladową.

Ostatnią część masy serowej zmiksuj z masłem orzechowym. Masę wylej na warstwę z orzeszkami.

Sernik wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz 10 minut. Potem obniż temperaturę do 160 st. C i piecz całość jeszcze ok. 50 minut. Ciasto przestudź.

Na polewę orzeszki podpraż na suchej patelni, posyp nimi sernik. Do rondelka wlej śmietankę, zagotuj. Dodaj kawałki czekolady, podgrzewaj do rozpuszczenia i połączenia. Przestudzoną polewą polej warstwę orzeszków.

Wskazówka: Sernik będzie wyglądał jeszcze bardziej dekoracyjnie, jeśli najpierw polejesz go polewą, a potem posypiesz orzeszkami.

Więcej przepisów na wyborne serniki znajdziesz na naszej stronie. Szczególnie polecamy sernik wiedeński od siostry Anastazji , a także sernik na zimno z cynamonem .

prażenie orzeszków
prażenie orzeszków

Źródło zdjęcia: canva/Ricardo Alves

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy