Smakosze.pl
smażenie schabowych

canva/RobsonPL

Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek

18 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Chcesz przygotować schabowe, ale nie masz jajka. Albo nie możesz jeść jajek czy po prostu szukasz odmiany smakowej. Co wtedy? Mamy dobrą radę — przygotuj kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy. Wyjdą chrupiące i smaczniejsze niż zwykle.

Wyborne kotlety schabowe to te, które mają soczyste i kruche wnętrze oraz chrupiącą panierkę. Na pierwsze cechy wpływa jakość mięsa i sposób jego przygotowania. Chrupkość panierki zależy zaś od jej składu i właściwego usmażenia kotleta.

Dziś będziemy nieco modyfikować klasyczną panierkę składającą się z mąki, jajka i tartej bułki. A mianowicie usuniemy z niej jajko i pokażemy, czym można je zastąpić, aby kotlety nie straciły nic na smaku i przyjemnej chrupkości.

Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • sól, pieprz

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka cebuli w proszku lub czosnku granulowanego

  • 1/3 szklanki musztardy

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • smalec lub olej do smażenia

kotlety mielone

Niezwykła lwowska wersja kotletów mielonych

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.

Na jednym talerzyku wymieszaj mąkę z cebulą lub czosnkiem oraz z odrobiną soli świeżo zmielonego pieprzu.

W drugim, głębszym talerzu wymieszaj musztardę z mlekiem. Na trzecim talerzu wymieszaj tartą bułkę i starty parmezan.

Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub oleju. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w musztardzie z mlekiem i na końcu w tartej bułce z parmezanem.

Kotlety kładź na patelni i smaż, aż będą z obu stron ładnie zrumienione. Zdejmij je z patelni na talerz wyściełany papierowym ręcznikiem. Osącz z nadmiaru tłuszczu.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, doskonałe pomysły na kotlety schabowe. Zobacz, jak przygotować schabowe bez panierki z tartej bułki, a także jak zrobić schabowe marynowane w occie winnym.

kotlet schabowy

kotlet schabowy

Źródło zdjęcia: canva/diecidodici

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: anainthekitchen

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >