Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek
Chcesz przygotować schabowe, ale nie masz jajka. Albo nie możesz jeść jajek czy po prostu szukasz odmiany smakowej. Co wtedy? Mamy dobrą radę — przygotuj kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy. Wyjdą chrupiące i smaczniejsze niż zwykle.
Wyborne kotlety schabowe to te, które mają soczyste i kruche wnętrze oraz chrupiącą panierkę. Na pierwsze cechy wpływa jakość mięsa i sposób jego przygotowania. Chrupkość panierki zależy zaś od jej składu i właściwego usmażenia kotleta.
Dziś będziemy nieco modyfikować klasyczną panierkę składającą się z mąki, jajka i tartej bułki. A mianowicie usuniemy z niej jajko i pokażemy, czym można je zastąpić, aby kotlety nie straciły nic na smaku i przyjemnej chrupkości.
Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
sól, pieprz
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka cebuli w proszku lub czosnku granulowanego
1/3 szklanki musztardy
1/3 szklanki mleka
1 szklanka tartej bułki
2 łyżki startego parmezanu
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.
Na jednym talerzyku wymieszaj mąkę z cebulą lub czosnkiem oraz z odrobiną soli świeżo zmielonego pieprzu.
W drugim, głębszym talerzu wymieszaj musztardę z mlekiem. Na trzecim talerzu wymieszaj tartą bułkę i starty parmezan.
Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub oleju. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w musztardzie z mlekiem i na końcu w tartej bułce z parmezanem.
Kotlety kładź na patelni i smaż, aż będą z obu stron ładnie zrumienione. Zdejmij je z patelni na talerz wyściełany papierowym ręcznikiem. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
Na naszej stronie znajdziesz też inne, doskonałe pomysły na kotlety schabowe. Zobacz, jak przygotować schabowe bez panierki z tartej bułki, a także jak zrobić schabowe marynowane w occie winnym.
Źródło zdjęcia: canva/diecidodici
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: anainthekitchen