Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.11.2021 01:00

Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek

smażenie schabowych
canva/RobsonPL

Chcesz przygotować schabowe, ale nie masz jajka. Albo nie możesz jeść jajek czy po prostu szukasz odmiany smakowej. Co wtedy? Mamy dobrą radę — przygotuj kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy. Wyjdą chrupiące i smaczniejsze niż zwykle.

Wyborne kotlety schabowe to te, które mają soczyste i kruche wnętrze oraz chrupiącą panierkę. Na pierwsze cechy wpływa jakość mięsa i sposób jego przygotowania. Chrupkość panierki zależy zaś od jej składu i właściwego usmażenia kotleta.

Dziś będziemy nieco modyfikować klasyczną panierkę składającą się z mąki, jajka i tartej bułki. A mianowicie usuniemy z niej jajko i pokażemy, czym można je zastąpić, aby kotlety nie straciły nic na smaku i przyjemnej chrupkości.

Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • sól, pieprz

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka cebuli w proszku lub czosnku granulowanego

  • 1/3 szklanki musztardy

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.

Na jednym talerzyku wymieszaj mąkę z cebulą lub czosnkiem oraz z odrobiną soli świeżo zmielonego pieprzu.

W drugim, głębszym talerzu wymieszaj musztardę z mlekiem. Na trzecim talerzu wymieszaj tartą bułkę i starty parmezan.

Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub oleju. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w musztardzie z mlekiem i na końcu w tartej bułce z parmezanem.

Kotlety kładź na patelni i smaż, aż będą z obu stron ładnie zrumienione. Zdejmij je z patelni na talerz wyściełany papierowym ręcznikiem. Osącz z nadmiaru tłuszczu.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, doskonałe pomysły na kotlety schabowe. Zobacz, jak przygotować schabowe bez panierki z tartej bułki, a także jak zrobić schabowe marynowane w occie winnym.

kotlet schabowy
kotlet schabowy

Źródło zdjęcia: canva/diecidodici

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: anainthekitchen

Zapraszamy na nasz Instagram