Smakosze.pl
Sernik na zimno

Canva / Inna Tarasenko

Sernik na zimno z dodatkiem cynamonu - deser w sam raz na jesień

14 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że sernik wiedzie prym wśród deserów, które goszczą na polskich stołach. Można go przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dziś sięgniemy po przepis na drugą z możliwości. Sernik będzie smakował o niebo lepiej, jeśli dodasz do niego cynamon.

Sernik z cynamonem idealnie sprawdza się w roli jesiennego deseru. Jego smak na długo pozostaje w pamięci. Przygotowanie specjału nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę.

Idealny bigos

Jak zrobić idealny bigos? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Jesienny sernik na zimno z dodatkiem cynamonu

Bez wątpienia sernik jest uwielbianym przysmakiem, który cieszy się sporą popularnością. Wszakże nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają desery w takim wydaniu. Tym razem naszą propozycją jest sernik na zimno z cynamonem. Jakich składników potrzebujemy?

Spód:

  • 250 g maślanych ciasteczek

  • 100 g masła

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

  • łyżeczka imbiru w proszku

  • łyżeczka cynamonu

Masa

  • 500 g mielonego twarogu

  • 200 g białej czekolady

  • 400 ml śmietanki 36%

  • 250 g serka mascarpone

  • 120 ml miodu

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • sok z połówki cytryny

Dodatki:

  • cynamon do posypania

Przepis na obłędny sernik cynamonowy

Na początku przygotujemy spód. W tym celu maślane herbatniki rozdrabniamy na proszek. Mieszamy je rozpuszczonym masłem, imbirem, cynamonem i cukrem waniliowym. Najlepiej zrobić to przy użyciu miksera.

Masę na spód sernika umieszczamy w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do lodówki. Teraz przyszła pora na masę serową. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody. Zalewamy ją 100 ml wrzątku. Wszystko starannie mieszamy.

Białą czekoladę kruszymy na kawałki i wstawiamy do małego garnka, w którym wcześniej umieszczamy 100 ml śmietanki. Zawartość podgrzewamy na małym ogniu tak, by czekolada się rozpuściła. Mieszankę wzbogacamy o żelatynę. Ona również powinna się rozpuścić.

Twaróg i serek mascarpone miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Przygotowaną mieszankę przelewamy powoli do masy czekoladowej. Resztę śmietany ubijamy na sztywno i również dodajemy do garnka. Wszystko delikatnie mieszamy.

Spód wyciągamy z lodówki i umieszczamy na nim masę serową. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, sernik wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Gotowy deser obsypujemy cynamonem.

W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak przygotować idealnie puszysty sernik. Bardziej wybredni smakosze z pewnością docenią również przepis na królewską wersję deseru.

Cynamonowy sernik na zimno

Cynamonowy sernik na zimno

Canva / Yulia337

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Palce Lizać

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >