Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik na zimno z dodatkiem cynamonu - deser w sam raz na jesień
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 07.11.2021 01:00

Sernik na zimno z dodatkiem cynamonu - deser w sam raz na jesień

Sernik na zimno
Canva / Inna Tarasenko

Nie da się ukryć, że sernik wiedzie prym wśród deserów, które goszczą na polskich stołach. Można go przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dziś sięgniemy po przepis na drugą z możliwości. Sernik będzie smakował o niebo lepiej, jeśli dodasz do niego cynamon.

Sernik z cynamonem idealnie sprawdza się w roli jesiennego deseru. Jego smak na długo pozostaje w pamięci. Przygotowanie specjału nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę.

Jesienny sernik na zimno z dodatkiem cynamonu

Bez wątpienia sernik jest uwielbianym przysmakiem, który cieszy się sporą popularnością. Wszakże nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają desery w takim wydaniu. Tym razem naszą propozycją jest sernik na zimno z cynamonem. Jakich składników potrzebujemy?

Spód:

  • 250 g maślanych ciasteczek

  • 100 g masła

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

  • łyżeczka imbiru w proszku

  • łyżeczka cynamonu

Masa

  • 500 g mielonego twarogu

  • 200 g białej czekolady

  • 400 ml śmietanki 36%

  • 250 g serka mascarpone

  • 120 ml miodu

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • sok z połówki cytryny

Dodatki:

  • cynamon do posypania

Przepis na obłędny sernik cynamonowy

Na początku przygotujemy spód. W tym celu maślane herbatniki rozdrabniamy na proszek. Mieszamy je rozpuszczonym masłem, imbirem, cynamonem i cukrem waniliowym. Najlepiej zrobić to przy użyciu miksera.

Masę na spód sernika umieszczamy w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do lodówki. Teraz przyszła pora na masę serową. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody. Zalewamy ją 100 ml wrzątku. Wszystko starannie mieszamy.

Białą czekoladę kruszymy na kawałki i wstawiamy do małego garnka, w którym wcześniej umieszczamy 100 ml śmietanki. Zawartość podgrzewamy na małym ogniu tak, by czekolada się rozpuściła. Mieszankę wzbogacamy o żelatynę. Ona również powinna się rozpuścić.

Twaróg i serek mascarpone miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Przygotowaną mieszankę przelewamy powoli do masy czekoladowej. Resztę śmietany ubijamy na sztywno i również dodajemy do garnka. Wszystko delikatnie mieszamy.

Spód wyciągamy z lodówki i umieszczamy na nim masę serową. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, sernik wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Gotowy deser obsypujemy cynamonem.

W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak przygotować idealnie puszysty sernik. Bardziej wybredni smakosze z pewnością docenią również przepis na królewską wersję deseru.

Cynamonowy sernik na zimno
Cynamonowy sernik na zimno

Canva / Yulia337

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Palce Lizać

Zapraszamy na nasz Instagram