Sernik wiedeński od siostry Anastazji - wychodzi idealnie za każdym razem
Szukacie prostego przepisu na sernik bez zbędnych dodatków? Sernik wiedeński będzie dla was idealny. Pieczony jest bez spodu, a charakteryzuje go wyjątkowo delikatna konsystencja — ser wprost rozpływa się w ustach. Zrobiony według przepisu siostry Anastazji zawsze się udaje i nie opada. Musicie go wypróbować.
Proponowaliśmy wam już sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji. Wielu z was z pewnością do gustu przypadł jej pyszny jabłecznik czy korzenny makowiec. Tym razem proponujemy powrót do tradycji i zdradzamy, jak siostra Anastazja przyrządza sernik wiedeński. Koniecznie spróbujcie tego lekkiego jak chmurka i wyśmienitego deseru.
Przepis na sernik wiedeński wg Siostry Anastazji
Składniki:
1 kg tłustego twarogu
8 dużych jajek
300 g cukru
200 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego
szczypta soli
cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Twaróg mielimy trzykrotnie. Żółtka oddzielamy od białek. Masło wraz z cukrem i żółtkami miksujemy na puszystą masę.
Następnie, nie przerywając mieszania mikserem, do masy stopniowo dodajemy twaróg oraz budyń w proszku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wymiarach 20 × 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 60 -80 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku.
Studzimy wypiek przy lekko uchylonych drzwiczkach przez około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy go z formy i dekorujemy wedle uznania, np. posypując cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Nungning20
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
Źródło: kulinarneprzeboje