Smakosze.pl Produkty Desery Milki wycofane ze sklepów
canva/aja koska

Desery Milki wycofane ze sklepów

29 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Lody marki Milka zostały wycofane przez producenta, firmę Froneri, z uwagi na zawieranie groźnej substancji. W próbkach lodów wykryto bowiem obecność tlenku etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia. Podobne problemy miały miejsce w 16 innych krajach UE.

Latem często sięgamy po zmrożone lody, aby schłodzić swoje ciało w czasie największych upałów. Niestety, nie każdy produkt na rynku może być bezpieczny dla zdrowia.

Lody marki Milka firmy Froneri zostały wycofane ze sprzedaży przez tę samą firmę. Powodem takiej decyzji jest wykrycie obecności tlenku etylenu w jednej z substancji stabilizujących.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Lody wycofane ze sprzedaży

Główny Inspektor Sanitarny już przy okazji wcześniejszych ostrzeżeń dla konsumentów zaznaczał, że tlenek etylenu w żywności jest substancją szkodliwą, a jej spożycie może prowadzić do komplikacji.

- Powodem decyzji jest obecność tlenku etylenu (ETO) w jednej z substancji stabilizujących dostarczonej przez naszego dostawcę, w stężeniu niezgodnym z normami dozwolonymi przez przepisy Unii Europejskiej - napisano w komunikacie firmy Froneri.

Tlenek etylenu jest substancją klasyfikowaną w unijnym rozporządzeniu jako substancja 1B, czyli rakotwórcza, mutagenna bądź szkodliwa wobec pracy układu rozrodczego.

Ryzyko jest niewielkie

- Stabilizatory roślinne stosowane w zakładach FRONERI w Polsce są dostarczane jako mieszanka różnych substancji stabilizujących i używane są w bardzo małych ilościach w produkcji naszych produktów lodowych, więc stężenie tlenku etylenu w gotowych produktach lodowych jest śladowe i prawdopodobieństwo wystąpienia ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności jest bardzo niskie - dodano w oświadczeniu.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia. Objawy długotrwałego kontaktu z tlenkiem etylenu to bóle głowy, mdłości, wymioty, biegunkę, trudności w oddychaniu i oparzenia skóry. Powyższy problem dotyczy wielu krajów, takich jak Rumunia, Holandia czy Niemcy.

Lody w misce
undefined

Źródło: canva.com/Buzz Factory, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polsatnews.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy