Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-25T191648.280

canva/roberto

Jak wykorzystać w kuchni dojrzałe banany?

25 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Gdy na bananach pojawiają się charakterystyczne brązowe plamy, to niestety często lądują w koszu. Jest to spory błąd, ponieważ charakterystyczne kropki są jedynie oznaką dojrzałości tych owoców. Takie banany można w kreatywny sposób wykorzystać w kuchni.

Przejrzałe banany często lądują w koszu na śmieci, co jest sporym błędem. Tego typu owoce są o wiele zdrowsze od swoich żółtych odpowiedników. Dodatkowo rewelacyjne sprawdzą się w kuchni.

Możesz je użyć jako składnika śniadaniowych placuszków, naleśników lub wybornego ciasta (przepis na nie znajdziecie w tym artykule). Dojrzałe banany znajdą również swoje miejsce w pysznym śniadaniowym koktajlu. Podajemy przepis na ten napój.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na koktajl z bananów

Składniki:

  • 1 dojrzały banan

  • 3 łyżki płatków owsianych

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego

Cukinia powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach

Jak najlepiej przechowywać cukinię?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Zmiksuj ze sobą jednego dojrzałego banana, płatki owsiane błyskawiczne, łyżkę masła orzechowego (najlepiej bez dodatku soli i cukru), cukier i mleko w blenderze na gładki koktajl. Wypij go od razu po przygotowaniu.

Napój idealnie sprawdzi się np. na śniadanie lub przekąskę. Smacznego!

Polecamy również przepis na wyjątkowy koktajl z jagód.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >