Jak wykorzystać w kuchni dojrzałe banany?
Gdy na bananach pojawiają się charakterystyczne brązowe plamy, to niestety często lądują w koszu. Jest to spory błąd, ponieważ charakterystyczne kropki są jedynie oznaką dojrzałości tych owoców. Takie banany można w kreatywny sposób wykorzystać w kuchni.
Przejrzałe banany często lądują w koszu na śmieci, co jest sporym błędem. Tego typu owoce są o wiele zdrowsze od swoich żółtych odpowiedników. Dodatkowo rewelacyjne sprawdzą się w kuchni.
Możesz je użyć jako składnika śniadaniowych placuszków, naleśników lub wybornego ciasta (przepis na nie znajdziecie w tym artykule). Dojrzałe banany znajdą również swoje miejsce w pysznym śniadaniowym koktajlu. Podajemy przepis na ten napój.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na koktajl z bananów
Składniki:
1 dojrzały banan
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
Sposób wykonania:
Zmiksuj ze sobą jednego dojrzałego banana, płatki owsiane błyskawiczne, łyżkę masła orzechowego (najlepiej bez dodatku soli i cukru), cukier i mleko w blenderze na gładki koktajl. Wypij go od razu po przygotowaniu.
Napój idealnie sprawdzi się np. na śniadanie lub przekąskę. Smacznego!
Polecamy również przepis na wyjątkowy koktajl z jagód.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestia smaku