Niezawodny przepis siostry Anastazji na nietypowe schabowe
Kotlety schabowe w tradycyjnym wydaniu każdy zna i lubi, dlatego warto wprowadzić do swojego jadłospisu powiew świeżości. Siostra Anastazja opracowała przepis na kotlety zapiekane z pasztetem. Rozpływają się w ustach i są jedyne w swoim rodzaju.
Kotlety schabowe towarzyszą nam od lat w niezmienionej formie, z tego powodu niektórym już dawno temu mogły się znudzić. Na szczęście siostra Anastazja ma swój własny pomysł na to klasyczne danie.
W jej recepturze pojawia się nietypowy, przynajmniej w połączeniu ze schabowym składnik - czyli pasztet. Dodatkowo odrobina żółtego sera, który roztapia się na samym wierzchu mięsa, nadaje mu niesamowitego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety schabowe z pasztetem siostry Anastazji
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
4 plastry schabu
jajko
łyżka mąki
pasztet drobiowy
pęczek natki pietruszki
100 g sera
bułka tarta
olej
sól
pieprz
Na początek, kotlety schabowe zbij tłuczkiem do mięsa. Kotlety schabowe dopraw solą i pieprzem, panieruj w mące, jajku oraz tartej bułce, a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu np. oleju lub smalcu. Smaż je na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu posmaruj je pasztetem. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Ser pokrój na równe plasterki i ułóż je na mięsie w równych odstępach - dobrym wyborem jest ser łatwo roztapiający się.
Piekarnik nastaw na 170 stopni Celsjusza. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim kotlety. Wstaw blachę do pieca i piecz przez minutę. Przed podaniem posyp mięso natką pietruszki.
Źródło: LauriPatterson, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy.pl