Kilka produktów lepiej na dobre wykluczyć z diety po ukończeniu 30 roku życia
Dobrze zbilansowana dieta po 30 roku życia jest bardzo ważna i warto wziąć ją sobie do serca. Niektóre z produktów lepiej omijać z daleka. Oczywiście poniższy artykuł nie jest poradą medyczną, a indywidualny jadłospis należy dopasować do zaleceń lekarskich i własnych potrzeb.
Czego powinna być pozbawiona dieta u osób po trzydziestce?
Nie da się ukryć, że dieta można znacząco wpłynąć na nasze życie. Jakby nie patrzeć jesteśmy tym, co jemy. Im starsi się stajemy, tym bardziej musimy zwracać uwagę na to, co znajduje się na naszych talerzach .
Idealna i uniwersalna dieta jest marzeniem wielu osób, jednak coś takiego nie istnieje. Nie zmienia to jednak faktu, że w pewnym wieku lepiej nie sięgać po niektóre produkty spożywcze. Po 30 roku życiu nasz metabolizm zwalnia, a organizm nie jest w stanie znieść wszystkich zjadanych przez nas potraw .
Niedawno wspominaliśmy o tym, co się stanie, jeśli nasza dieta zostanie wzbogacona o jedno jajko dziennie . Tym razem pod lupę weźmiemy produkty, których powinny unikać osoby po trzydziestce.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Parenting, odpowiedzialna dieta może opóźnić procesy starzenia i uchronić nas przed chorobami cywilizacyjnymi . Należą do nich między innymi nadwaga i otyłość.
Powyższym przypadłościom sprzyja jedzenie cukru. Z tego produktu powinny zrezygnować osoby po 30 roku życia. Zwłaszcza że uszkadza on włókna kolagenowe i sprawia, że komórki szybciej się starzeją . Kolejnym wrogiem dobrej diety jest sól.
Dieta po trzydziestce wymaga poświęceń
Zdrowa dieta u osób po trzydziestce powinna być pozbawiona soli. Każdy smakosz lubi słone przekąski. Niestety dodatek do potraw zatrzymuje wodę w organizmie, powoduje cellulit oraz przyczynia się do nadciśnienia . Warto zauważyć, że zrezygnowanie z soli szybko sprawia, że jesteśmy bardziej wrażliwi na jej smak.
Portal WP Parenting donosi, że niewskazane są również tłuszcze trans, które przyczyniają się do chorób układu krążenia . Warto wystrzegać się utwardzonych olejów roślinnych. Ich płynna forma jest uznawana za zdrową. Dopiero proces utwardzania wpływa na ich negatywne właściwości.
Produkty, których lepiej unikać po trzydziestce to między innymi sos sojowy, parówki, słodzone jogurty, chipsy, ciastka, piwo, białe pieczywo, boczek oraz margaryna . Warto je zastąpić zdrowszymi alternatywami.
Dieta u osób, które mają więcej niż 30 lat, w znacznej mierze powinna opierać się na warzywach i produktach roślinnych. Nie można zapomnieć również o regularnej aktywności fizycznej. Każdy, kto chce dbać o zdrowie, powinien wiedzieć co może dać mu siemię lniane .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Na jakim oleju najlepiej smażyć ryby? Wiele osób jest w błędzie
-
Jadasz fasolkę po bretońsku? 1 trick sprawi, że będzie mieć idealną konsystencję
Źródła: WP Parenting; DOZ