Smakosze.pl Przepisy Dietetyczna mizeria z rzodkiewek i jogurtu. Ogórek jest całkowicie zbędny
canva/Sisoje, Getty Images Signature

Dietetyczna mizeria z rzodkiewek i jogurtu. Ogórek jest całkowicie zbędny

5 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczna mizeria z ogórków i śmietany jest pysznym dodatkiem do obiadu, jednak jej kaloryczność jest ogromną wadą. Znacznie zdrowszą i lżejszą wersję można przygotować przy pomocy rzodkiewek oraz jogurtu naturalnego. Dodanie do nich świeżo siekanego szczypiorku podbija smak i intensyfikuje go. Raz próbując nasz mizerii, na zawsze zrezygnujesz z ogórków.

Mizeria z rzodkiewek i jogurtu charakteryzuje się wyjątkowo silnym smakiem i aromatem, co przy niskiej zawartości kalorii jest rzadko spotykane. Taki efekt osiąga się poprzez wsypanie świeżego szczypiorku.

Ważnym aspektem poniższej mizerii, jest niesolenie rzodkiewki przed zalaniem sosem. Sól wyciąga z niej wodę, przez co plasterki stają się miękkie i przestają chrupać. Warto też podać ją od razu po połączeniu wszystkich produktów, żeby nie wyszła rozwodniona.

Przepis na dietetyczną mizerię z rzodkiewek i jogurty

Składniki:

  • 2 duże pęczki rzodkiewki

  • 1 pęczek szczypiorku z dymką

  • szklanka jogurtu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od odcięcia z rzodkiewek liści i umycia ich pod bieżącą wodą. Otrzep je z nadmiaru wilgoci, wysusz ręcznikiem papierowym i połóż na desce . Pokrój rzodkiewki w cienkie i równe plasterki.

Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem również opłucz wodą i drobno posiekaj. Przełóż je do osobnej miseczki, podsyp solą i odstaw na 15 minut. Jeśli wypłynęła z nich woda, odsącz ją, a resztę umieść w misce z rzodkiewką.

Do jogurtu wsyp nieco soli oraz świeżo mielony czarny pieprz. Zalej nim rzodkiewki i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z klasycznymi schabowymi oraz mielonymi. Smacznego.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy przepis na mizerię z niezwykłym dodatkiem.

Rzodkiewka w plasterkach

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy