Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizerii
Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ciężko bowiem przykryć smakowe niedoskonałości ogórków innymi produktami - dlatego warto rozglądać się za najlepszymi towarami, jakie są dostępne.
Szczególnie sporo pracy należy poświęcić na znalezienie dobrej kwaśnej śmietany. Producenci mogą pod przykrywką sprzedawać śmietanę, w której składzie nie ma jedynie mleka i żywych kultur bakterii. Dlatego czytanie etykiet powinno wejść w nawyk przed zakupami.
Mizeria z cebulą
Istotnym etapem przyrządzania mizerii jest odsączenie ogórka z nadmiaru wody. Jeśli pomija się ten krok, śmietana rozwadnia się i sos nie utrzymuje się plasterków ogórka. Najlepszą metodą jest posypanie pokrojonego ogórka solą i odstawienie go na 15 minut.
W tym czasie sól wyciągnie nadmiar wilgoci z warzywa, którą z łatwością odlejesz. Jeśli robisz mizerię z cebulą po raz pierwszy, nie przesadź z ilością cebuli. Ma ona bardzo intensywny smak, który może zaburzyć harmonie delikatnego ogórka i kwaśnej śmietany.
Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.
Źródło: Arx0nt, Getty Images
Przepis na mizerię z cebulą
Składniki:
2 ogórki szklarniowe
1 cebula
pęczek koperku
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
sól
pieprz
cukier
Zacznij od umycia ogórków i obrania ich. Nie jest to etap obowiązkowy, więc jeśli zależy czy na substancjach odżywczych spod skórki, zostaw ją. Pokrój ogórki w cienkie plasterki - świetnie sprawdza się w tym celu mandolina lub tarka o odpowiednich ostrzach.
Umieść plasterki w misce, posyp je solą i przemieszaj. Odstaw miseczkę na 15 minut. Następnie odlej zebrany sok na dnie miski. Cebulę obierz z łupin i pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę. Dodaj ją do ogórków.
Koperek umyj pod bieżącą wodą i również drobno posiekaj. Dodaj koperek do ogórków. Do śmietany wsyp odrobinę cukru i pieprzu. Wymieszaj całość i zalej sosem zawartość miski. Przemieszaj mizerię i podawaj. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnapolska.org