Smakosze.pl
Mizeria z cebulą

Canva

Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizerii

4 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Mizeria jest banalnie prostą w przygotowaniu surówką, która nie wymaga zbyt dużych nakładów finansowych. Niżej prezentujemy recepturę na mizerię z cebulą, dzięki której ten prosty dodatek osiąga znacznie wyrazistszy smak. Próbując jej, każdy z domowników będzie chciał dokładki.

Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ciężko bowiem przykryć smakowe niedoskonałości ogórków innymi produktami - dlatego warto rozglądać się za najlepszymi towarami, jakie są dostępne. 

Szczególnie sporo pracy należy poświęcić na znalezienie dobrej kwaśnej śmietany. Producenci mogą pod przykrywką sprzedawać śmietanę, w której składzie nie ma jedynie mleka i żywych kultur bakterii. Dlatego czytanie etykiet powinno wejść w nawyk przed zakupami. 

Mizeria z cebulą

Istotnym etapem przyrządzania mizerii jest odsączenie ogórka z nadmiaru wody. Jeśli pomija się ten krok, śmietana rozwadnia się i sos nie utrzymuje się plasterków ogórka. Najlepszą metodą jest posypanie pokrojonego ogórka solą i odstawienie go na 15 minut. 

W tym czasie sól wyciągnie nadmiar wilgoci z warzywa, którą z łatwością odlejesz. Jeśli robisz mizerię z cebulą po raz pierwszy, nie przesadź z ilością cebuli. Ma ona bardzo intensywny smak, który może zaburzyć harmonie delikatnego ogórka i kwaśnej śmietany.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Źródło: Arx0nt, Getty Images

Przepis na mizerię z cebulą

Składniki: 

  • 2 ogórki szklarniowe

  • 1 cebula

  • pęczek koperku

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %

  • sól 

  • pieprz

  • cukier

Zacznij od umycia ogórków i obrania ich. Nie jest to etap obowiązkowy, więc jeśli zależy czy na substancjach odżywczych spod skórki, zostaw ją. Pokrój ogórki w cienkie plasterki - świetnie sprawdza się w tym celu mandolina lub tarka o odpowiednich ostrzach. 

Umieść plasterki w misce, posyp je solą i przemieszaj. Odstaw miseczkę na 15 minut. Następnie odlej zebrany sok na dnie miski. Cebulę obierz z łupin i pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę. Dodaj ją do ogórków. 

Koperek umyj pod bieżącą wodą i również drobno posiekaj. Dodaj koperek do ogórków. Do śmietany wsyp odrobinę cukru i pieprzu. Wymieszaj całość i zalej sosem zawartość miski. Przemieszaj mizerię i podawaj. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Kapusta z głąbem

Przepisy

Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >