Smakosze.pl Porady Dlaczego do kotletów mielonych warto dodać bułkę namoczoną w mleku?
canva/ironstuff

Dlaczego do kotletów mielonych warto dodać bułkę namoczoną w mleku?

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone są w Polsce potrawą znaną i lubianą. Można je przygotować na wiele sposobów, wzbogacając je w różne składniki. A wiecie, dlaczego do kotletów mielonych warto dodać bułkę namoczoną w mleku? Jeśli nie, koniecznie przeczytajcie nasz materiał, a już zawsze wasze kotlety będą pyszne.

W tradycyjnych kotletach mielonych z całą pewnością powinno znaleźć się mięso. Pozostałe składniki zależą już od inwencji osoby je przygotowującej. Zwykle jednak dodaje się do nich cebulę, jajko i bułkę. Jeśli chodzi o tę ostatnią, niektórzy dodają bułkę tartą, inni namoczoną w wodzie. Jednak najlepiej dodać do kotletów bułkę namoczoną w mleku.

Dlaczego do kotletów mielonych warto dodać bułkę namoczoną w mleku?

Jak się okazuje, namoczona bułka sprawdza się w kotletach o wiele lepiej niż sucha, tarta. A najlepsze efekty daje czerstwa bułka namoczona w mleku. Nie tylko zwiększa ona lekkość i soczystość kotletów, ale też sprawia, że kotlety nie rozpadają się w czasie smażenia.

Poza tym mleko ma jeszcze jedną, wielką zaletę. Potrafi zneutralizować typowy zapach wieprzowiny. Kotlety z dodatkiem bułki namoczonej w mleku zyskują łagodniejszy aromat i odpowiedni smak.

Woda niestety nie ma takich właściwości. Co więcej, może powodować rozpadanie się kotletów, a nawet uwydatnić mało apetyczny zapach mięsa. Dlatego najlepiej zastąpcie ją mlekiem.

Co jeszcze wpływa na smak i soczystość kotletów?

Niewątpliwie smak kotletów zależy od rodzaju mięsa. Zwykle przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, ale może to być mięso z szynki czy łopatki. Niektórzy preferują też kotlety mielone z mięsa wieprzowo-wołowego, inni z drobiowego. Jednak najbardziej soczyste kotlety wyjdą z wieprzowiny, bo ta zawiera sporo tłuszczu.

W przygotowaniu kotletów mielonych istotne jest też ich właściwe smażenie. Nie można ich smażyć na zbyt dużym ogniu, bo wtedy ich powierzchnia zacznie się przypalać, a w środku pozostaną surowe. Najbardziej wskazany jest średni ogień. Nie wysuszy on zbytnio mięsa i zapewni kotletom równomierne usmażenie.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na kotlety mielone , zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jak przygotować kotlety z żółtym serem .

mleko
mleko

Źródło zdjęcia: canva/Jian Fan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy