Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bezmięsne flaki z naleśnikami od Ewy Wachowicz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.01.2022 01:00

Bezmięsne flaki z naleśnikami od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, flaczki
Pawel Wodzynski/East News, canva/Dar1930

Co zrobić, jeśli lubicie smak flaczków, ale nie przepadacie za zupami pełnymi mięsa? Możecie tak jak Ewa Wachowicz, przygotować bezmięsne flaki. Co ciekawe i co wywołuje u niektórych konsternację, znana producentka podaje je z naleśnikami. Sami przyznacie, że to niecodzienny dodatek do tej zupy, prawda?

Flaki są pożywną zupą, bez której nie obędzie się żadne wesele czy większa rodzinna uroczystość. Pożywne, dobrze doprawione potrafią dodać sił i postawić na nogi. Jednak nie wszyscy przepadają za smakiem i zapachem flaków. No cóż, są to podroby, więc mają swoisty zapach.

Na szczęście można przygotować flaczki bez dodatku flaków. Tak właśnie robi Ewa Wachowicz. W jej potrawie nie znajdziecie ani krzty mięsa, więc danie to przypadnie do gustu też pewnie osobom niejedzącym mięsa. Smakuje jednak doskonale, bo jest dobrze doprawione.

Bezmięsne flaki z naleśnikami od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • biała część pora

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżka majeranku

  • 2-3 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 6 naleśników

  • natka pietruszki

Przygotowanie bezmięsnych flaków

Cebulę obierz, pokój w piórka. W garnku rozpuść masło klarowane. Wsyp cebulę i smaż ją na niedużym ogniu, aż się zeszkli.

Por oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półkrążki. Pietruszkę, marchew i seler obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do cebuli, przesmaż, mieszając.

Warzywa w garnku zalej winem, wymieszaj, chwilę gotuj. Gdy odparuje alkohol, warzywa posyp papryką i majerankiem.

Warzywa zalej gorącą wodą (ok. 1,5 l), dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z pokrojonymi w paski naleśnikami (będą wyglądać jak flaczki), posyp posiekaną natką.

Jeśli szukasz przepisu na flaczki wołowe w pomidorach, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na flaczki z żołądków drobiowych.

pokrojony naleśnik
pokrojony naleśnik

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram