Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.01.2022 01:00

Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?

faworki
canva/Aneta_Gu

Faworki są typową słodkością karnawałową. Robi się je z ciasta zbijanego i właśnie wybijaniu ciastka zawdzięczają niezwykłą kruchość. Dziś zdradzimy wam jednak, jak zrobić kruche faworki bez ubijania. Będzie przy nich mniej pracy, a efekt was zachwyci.

Najsmaczniejsze faworki, to te, które rozpływają się w ustach, a tak naprawdę rozpadają się już po wzięciu w dłoń. Faworki powinny być bowiem kruche i delikatne. Efekt ten uzyskuje się dzięki długiemu wybijaniu ciasta wałkiem. Niektórych zniechęca ten etap przygotowania faworków, dlatego znaleźliśmy dla nich dobre rozwiązanie.

Dziś proponujemy wam przygotowanie faworków w uproszczonej wersji. Ciasto tylko zagniata się, a potem wałkuje, formuje i smaży. Kruchość faworkom zapewnia dodatek śmietanki do ciasta, a także jego leżakowanie.

Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 łyżka spirytusu lub octu

  • 4 żółtka

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • olej do głębokiego smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie faworków

Mąkę przesiej do miski, dodaj ocet i rozmieszane żółtka, wymieszaj łyżką. Wlewaj stopniowo śmietankę i mieszaj, tak by składniki wstępnie się połączyły.

Ciasto przełóż na stolnicę, dokładnie wyrabiaj przez kilka minut. Przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą z nich kolejno cienko rozwałkowuj, krój w pasy szerokości ok. 3 cm. Każdy pas ciasta pokrój na 2-3 części.

Wzdłuż każdego paska w środku zrób nożem nacięcie. Przez powstały otwór przełóż jeden koniec faworka i wywiń go na drugą stronę.

W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niego faworki i smaż je, aż będą złociście rumiane.

Faworki wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Gdy ociekną z nadmiaru tłuszczu, oprósz je cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na róże karnawałowe, a także na puszyste pączki.

faworki
faworki

Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiblog

Zapraszamy na nasz Instagram