Smakosze.pl
faworki

canva/Aneta_Gu

Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?

26 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Faworki są typową słodkością karnawałową. Robi się je z ciasta zbijanego i właśnie wybijaniu ciastka zawdzięczają niezwykłą kruchość. Dziś zdradzimy wam jednak, jak zrobić kruche faworki bez ubijania. Będzie przy nich mniej pracy, a efekt was zachwyci.

Najsmaczniejsze faworki, to te, które rozpływają się w ustach, a tak naprawdę rozpadają się już po wzięciu w dłoń. Faworki powinny być bowiem kruche i delikatne. Efekt ten uzyskuje się dzięki długiemu wybijaniu ciasta wałkiem. Niektórych zniechęca ten etap przygotowania faworków, dlatego znaleźliśmy dla nich dobre rozwiązanie.

gołąbki

Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

CZYTAJ DALEJ

Dziś proponujemy wam przygotowanie faworków w uproszczonej wersji. Ciasto tylko zagniata się, a potem wałkuje, formuje i smaży. Kruchość faworkom zapewnia dodatek śmietanki do ciasta, a także jego leżakowanie.

Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 łyżka spirytusu lub octu

  • 4 żółtka

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • olej do głębokiego smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie faworków

Mąkę przesiej do miski, dodaj ocet i rozmieszane żółtka, wymieszaj łyżką. Wlewaj stopniowo śmietankę i mieszaj, tak by składniki wstępnie się połączyły.

Ciasto przełóż na stolnicę, dokładnie wyrabiaj przez kilka minut. Przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą z nich kolejno cienko rozwałkowuj, krój w pasy szerokości ok. 3 cm. Każdy pas ciasta pokrój na 2-3 części.

Wzdłuż każdego paska w środku zrób nożem nacięcie. Przez powstały otwór przełóż jeden koniec faworka i wywiń go na drugą stronę.

W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niego faworki i smaż je, aż będą złociście rumiane.

Faworki wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Gdy ociekną z nadmiaru tłuszczu, oprósz je cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na róże karnawałowe, a także na puszyste pączki.

faworki

faworki

Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiblog

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Czytaj więcej >