Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?
Faworki są typową słodkością karnawałową. Robi się je z ciasta zbijanego i właśnie wybijaniu ciastka zawdzięczają niezwykłą kruchość. Dziś zdradzimy wam jednak, jak zrobić kruche faworki bez ubijania. Będzie przy nich mniej pracy, a efekt was zachwyci.
Najsmaczniejsze faworki, to te, które rozpływają się w ustach, a tak naprawdę rozpadają się już po wzięciu w dłoń. Faworki powinny być bowiem kruche i delikatne. Efekt ten uzyskuje się dzięki długiemu wybijaniu ciasta wałkiem. Niektórych zniechęca ten etap przygotowania faworków, dlatego znaleźliśmy dla nich dobre rozwiązanie.
Dziś proponujemy wam przygotowanie faworków w uproszczonej wersji. Ciasto tylko zagniata się, a potem wałkuje, formuje i smaży. Kruchość faworkom zapewnia dodatek śmietanki do ciasta, a także jego leżakowanie.
Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?
Składniki:
50 dag mąki pszennej
1 łyżka spirytusu lub octu
4 żółtka
200 ml śmietanki kremówki
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie faworków
Mąkę przesiej do miski, dodaj ocet i rozmieszane żółtka, wymieszaj łyżką. Wlewaj stopniowo śmietankę i mieszaj, tak by składniki wstępnie się połączyły.
Ciasto przełóż na stolnicę, dokładnie wyrabiaj przez kilka minut. Przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą z nich kolejno cienko rozwałkowuj, krój w pasy szerokości ok. 3 cm. Każdy pas ciasta pokrój na 2-3 części.
Wzdłuż każdego paska w środku zrób nożem nacięcie. Przez powstały otwór przełóż jeden koniec faworka i wywiń go na drugą stronę.
W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niego faworki i smaż je, aż będą złociście rumiane.
Faworki wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Gdy ociekną z nadmiaru tłuszczu, oprósz je cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na róże karnawałowe, a także na puszyste pączki.
Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkiblog