Smakosze.pl Porady Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską? Dzięki niej wychodzi doskonały
canva/arfo

Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską? Dzięki niej wychodzi doskonały

2 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Rosół drobiowo-wołowy to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i doskonale sprawdzi się również w walce z przeziębieniem. Rosół to również bogactwo warzyw i ziół. Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską?

Najsmaczniejszy rosół uzyskasz z dwóch lub trzech rodzajów mięsa, a także z odpowiednio dobranych warzyw i ziół. Marchewka, korzeń pietruszki, seler, cebula, por i właśnie kapusta włoska to sekret idealnego bulionu. Nie zapomnij również o lubczyku, zielu angielskim i liściach laurowych, które wzmocnią smak potrawy.

Rosół gotuję na udku z kurczaka, kawałku szpondra wołowego i indyka, dzięki czemu danie jest bardzo mięsne, wyraźne i rozgrzewające. Zupę podaję z solidną porcją posiekanej natki pietruszki. Gdy mam więcej czasu robię również domowy makaron- tu poznasz przepis na makaron nitki do rosołu , przygotujesz go w godzinę.

Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską?

Do rosołu włóż ćwierć małej główki kapusty włoskiej, a na nowo odkryjesz smak całego dania. Jej liście wzmocnią smak i aromat całego bulionu, który nabierze lekko orzechowo- chrzanowej nuty.

Kapustę dodaj do wywaru w tym samym momencie, co inne warzywa rosołowe . Pamiętaj, że rosół musi gotować się kilka godzin na najmniejszym gazie, aby całe mięso i wszystkie warzywa oddały swój smak.

Właściwości kapusty włoskiej

Kapusta włoska to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C i witaminy K, a także kwasu foliowego , który niezbędny jest do prawidłowego rozwoju płodu.

Witamina C wzmacnia natomiast odporność, uszczelnia naczynia krwionośne, działa antyoksydacyjne i opóźnia procesy starzenia. Witamina K jest istotna zarówno do prawidłowej pracy wątroby, jak i mocnych kości i zębów.

Kapusta włoska

Źródło zdjęcia: canva/hoozone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl, jemwiecjestem.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy