Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską? Dzięki niej wychodzi doskonały
Rosół drobiowo-wołowy to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i doskonale sprawdzi się również w walce z przeziębieniem. Rosół to również bogactwo warzyw i ziół. Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską?
Najsmaczniejszy rosół uzyskasz z dwóch lub trzech rodzajów mięsa, a także z odpowiednio dobranych warzyw i ziół. Marchewka, korzeń pietruszki, seler, cebula, por i właśnie kapusta włoska to sekret idealnego bulionu. Nie zapomnij również o lubczyku, zielu angielskim i liściach laurowych, które wzmocnią smak potrawy.
Rosół gotuję na udku z kurczaka, kawałku szpondra wołowego i indyka, dzięki czemu danie jest bardzo mięsne, wyraźne i rozgrzewające. Zupę podaję z solidną porcją posiekanej natki pietruszki. Gdy mam więcej czasu robię również domowy makaron- tu poznasz przepis na makaron nitki do rosołu , przygotujesz go w godzinę.
Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską?
Do rosołu włóż ćwierć małej główki kapusty włoskiej, a na nowo odkryjesz smak całego dania. Jej liście wzmocnią smak i aromat całego bulionu, który nabierze lekko orzechowo- chrzanowej nuty.
Kapustę dodaj do wywaru w tym samym momencie, co inne warzywa rosołowe . Pamiętaj, że rosół musi gotować się kilka godzin na najmniejszym gazie, aby całe mięso i wszystkie warzywa oddały swój smak.
Właściwości kapusty włoskiej
Kapusta włoska to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C i witaminy K, a także kwasu foliowego , który niezbędny jest do prawidłowego rozwoju płodu.
Witamina C wzmacnia natomiast odporność, uszczelnia naczynia krwionośne, działa antyoksydacyjne i opóźnia procesy starzenia. Witamina K jest istotna zarówno do prawidłowej pracy wątroby, jak i mocnych kości i zębów.
Źródło zdjęcia: canva/hoozone
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
-
Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad
Źródło: newsy.gotujmy.pl, jemwiecjestem.com