Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.05.2022 09:03

Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad

Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad
canva/ YelenaYemchuk

Pomysł na prosty, szybki obiad? Przygotuj kotlety mielone z twarogiem. Dodatek sera sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze i błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak zrobić obłędne mielone kotlety z twarogiem.

Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych już dań polskiej kuchni. Smażone mięso z dodatkiem czerstwej bułki, jajka i przypraw zawsze smakują genialnie, jednak kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze i do tego bardziej soczyste- wystarczy, że dodasz do nich twaróg.

Kotlety mielone z dodatkiem twarogu są bardziej delikatne i rozpływają się w ustach. Dodaj do nich również zioła prowansalskie, cząber i cebulę podsmażoną na oleju- tak przygotowane kotlety będą totalnym hitem na Twoim stole, każdy będzie prosił o przepis i o dokładkę.

Usmażone mięso podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście gorąco polecam gotowane ziemniaki lub purée ziemniaczane, kiszone ogórki lub buraki tarte. Kotlety smaż partiami na dużej patelni, jeśli mięso będzie do siebie przylegać, zacznie się gotować, nie smażyć, przez co kotlety nie będą już tak smaczne.

Przepis na kotlety mielone z twarogiem

Składniki na około 10-12 kotletów:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • jajko

  • czerstwa bułka pszenna

  • duża cebula

  • 200 g twarogu

  • pół łyżeczki soli

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • pieprz mielony

  • szczypta cząbru

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z twarogiem?

Cebulę posiekaj bardzo drobno i zeszklij na odrobinie oleju, następnie przełóż do większej miski. Bułkę pszenną namocz w wodzie i odstaw, żeby zmiękła.

Do cebuli dodaj mięso mielone, wbij jajka, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i szczyptę cząbru, dokładnie wymieszaj. Twaróg rozgnieć widelcem i dodaj razem z namoczoną kajzerką do miski z wyrobionymi składnikami.

Całość ponownie dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wyrób kotlety i każdy obtocz w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Twaróg na desce

Źródło zdjęcia: canva/ ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: apetytprzepisy.blogspot.com