Przepis na szybki makaron domowej roboty. Najlepszy do rosołu
Makaron domowej roboty to pomysł na rewelacyjny dodatek do rosołu i innych zup. Smaczne, mączno- jajeczne nitki przygotujesz w zaledwie godzinę, a efekt zachwyci każdego. Poznaj babciny przepis na szybki makaron domowej roboty.
Domowy makaron jest naprawdę prosty w przygotowaniu, wystarczy kilka produktów, które z pewnością masz w kuchni, wałek do ciasta i stolnica. Samodzielnie przygotowane nitki mają rewelacyjny smak, odpowiednią strukturę i przede wszystkim pozbawione są konserwantów, które mają przedłużyć ich świeżość i sztucznie poprawić smak.
Makaron wykorzystasz do rosołu i wielu innych zup. Nitki możesz również pokroić nieco grubiej i delikatnie je poskręcać, aby stworzyć domowe świderki, które smakują fenomenalnie np. z owocami i twarogiem.
Nitki, które przygotujesz, możesz przechowywać przez wiele tygodni, nie stracą ani swojego smaku, ani konsystencji, koniecznie musisz spróbować. Domowy makaron jest o niebo lepszy od gotowego produktu.
Przepis na szybki makaron
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
łyżka oleju rzepakowego
4 jajka M
3-4 łyżki ciepłej wody
łyżeczka soli
Jak zrobić makaron domowej roboty?
Na stolnicę wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj sól, wodę o raz olej. Całość wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na pół godziny w suche, ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podziel na cztery mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj na grubość około 1 mm, następnie pokrój w paski o szerokości 5 cm.
Każdy pasek podziel na pół, połóż jeden na drugi i potnij w cieniutkie paski. Tak przygotowany makaron wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj 2-3 minuty, do miękkości, smacznego.
Jak przechowywać domowy makaron?
Makaronu nie musisz gotować od razu, możesz go zamrozić lub wysuszyć, dzięki czemu zachowa świeżość przez kilka tygodni.
Surowe nitki włóż do zamrażalki lub powieś w suchym i ciepłym miejscu na kilka dni, aby dobrze się wysuszyły. Makaron mrożony lub suszony wymaga dłuższego gotowania, ale zachowuje wszystkie walory smakowe.
Źródło zdjęcia: canva/ bombuscreative
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Źródło: kwestiasmaku.com, doradcasmaku.pl