Fasolka po bretońsku wyszła za twarda? Powód może zaskoczyć
Fasolka po bretońsku jest sycącą i smaczną potrawą. Czasem jednak, mimo starannego przygotowania, warzywo wychodzi twarde, przez co jedzenie dania do przyjemnych nie należy. Wiemy, dlaczego tak się dzieje.
Ciepłej, rozpływającej się w ustach fasolce po bretońsku mało kto jest w stanie się oprzeć. Gdy danie przygotuje się z dobrze namoczonych strączków i odpowiednio doprawi, nie tylko przyjemnie rozgrzeje, ale też ba długo nasyci. Czasem jednak nawet najlepszy przepis zawodzi. Spróbujemy znaleźć przyczynę.
Dlaczego fasolka po bretońsku wychodzi twarda?
Przyczyn uzyskania niesmacznej, trudnej do pogryzienia fasoli może być kilka. Zdarza się, że winne jest zbyt krótkie gotowanie lub niedostateczne namoczenie ziaren przed obróbką termiczną. Zwłaszcza duża fasola — np. Piękny Jaś — wymaga uważnego przyrządzania.
Jeśli jednak postępowaliśmy zgodnie ze sztuką i dostatecznie długo moczyliśmy ziarna, a fasolkę po bretońsku gotowaliśmy według sprawdzonej receptury, przyczyny należy szukać gdzie indziej.
Dość częstym powodem, dla którego nie możemy uzyskać miękkiej i wręcz kremowej fasoli jest starość ziaren. Długo przechowywane warzywo znacznie traci na wartości i o wiele trudniej jest je smacznie ugotować. Kupując je od niesprawdzonych dostawców, narażamy się na przykre niespodzianki.
Co zrobić, by fasolka po bretońsku się udała?
Mając dobrej jakości ziarno, musimy odpowiednio je przygotować. Fasolę zawsze należy namoczyć i to niestety dość długo, bo aż 12 godzin. Po takiej kąpieli konieczne też jest staranne opłukanie. Dopiero wtedy można przystąpić do gotowania.
Nie można zapomnieć o odpowiednich przyprawach. Konieczny jest smaczny przecier pomidorowy oraz kilka aromatycznych dodatków takich jak ziele angielskie, liść laurowy czy majeranek. Jeżeli przyrządzamy wersję bezmięsną, warto również wsypać paprykę wędzoną, która sprawi, że fasolka nabierze charakteru.
Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na smakowitą fasolkę po bretońsku. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić ją w sposób tradycyjny. Ten natomiast zdradza patent na roślinną odsłonę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: